Politiek wil om handjevol racistische randdebielen 'speciale microfoons en camera's' in voetbalstadions

Politiek wil om handjevol racistische randdebielen 'speciale microfoons en camera's' in voetbalstadions

De Tweede Kamer pleit vrij plotseling voor méér surveillance in Nederlandse voetbalstadions. Aanleiding zijn de spreekkoren bij FC Den Bosch afgelopen week. Maar hoe zit het met de privacy van burgers? Als het aan de Kamer ligt wordt die met voeten getreden en worden in de Nederlandse voetbalstadions 'speciale camera's en microfoons geplaatst om racisme te bestrijden'. Met de verzamelde gegevens kunnen strafzaken 'beter worden onderbouwd', via NOS.

Maar als dat laatste het argument leidend is voor de plaatsing van camera's en microfoons, namelijk het argument 'strafzaken beter aanpakken', dan is het plaatsen van camera's en microfoons in restaurants de volgende stap.

Daarna volgt het portiek in de straat en uiteindelijk ook uw slaapkamer natuurlijk. Stel u wordt door uw partner geslagen, dan is zo'n camera reuze handig om een strafzaak 'beter te onderbouwen'. Alle gekheid op een stokje daargelaten is het voorstel van de Tweede Kamer alsnog wel wat overdreven.

Een ruwe schatting suggereert dat honderdduizenden mensen per jaar een voetbalstadion bezoeken. In 99% van de gevallen gaat het om mensen die daar komen voor hun plezier en geen vlieg kwaad doen. Maar die mensen worden -mits de Kamer haar zin krijgt- binnenkort als 'verdachte' aangemerkt, daarbij niet bedoelende in juridische zin, maar de facto worden ze wel zo behandeld natuurlijk. Men gaat al uit van het slechte.

Natuurlijk is er niets mis met het nemen van maatregelen tegen racisme (succes daarmee, trouwens). Maar laat deze dan wel proportioneel zijn. Het plaatsen van microfoons en camera's, om vervolgens via een 'sleepnetmethode' gegevens te verzamelen, behoort daar m.i. niet toe.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties