shutterstock 1091935211

Politievakbonden roepen op tot staking 538 Oranjedag: 'We hebben geen cao en geen vaccinatie… geen andere keuze!'

Geen categorieapr 19 2021, 15:00
Politievakbonden roepen collega's op het werk neer te leggen als ze worden ingezet rondom het op Koningsdag georganiseerd fieldlab-testevenement 538 Oranjedag. De woordvoerder van vakbond ACP licht de oproep via Twitter toe: "Geen cao, geen vaccinatie, onduidelijk beleid en dreigende openbare orde problemen geven geen andere keuze."
Radio 538 heeft zich met hun Koningsdagfeest niet alleen de woede van horeca-ondernemers op de hals gehaald (omdat zij al maanden geen gasten mogen ontvangen), maar ook die van de politie. Er dreigen namelijk ruim 10.000 mensen naar het evenement te komen en vanuit epidemiologisch oogpunt rammelt het fieldlab-experiment aan alle kanten. Politievakbonden vertrouwen het niet, en zijn ervan overtuigd dat hun collega's op deze manier gevaar zullen lopen, omdat ze door het 'onduidelijke' kabinetsbeleid ook nog eens niet gevaccineerd zijn.
De vakbonden willen dus dat alle betrokken agenten die dag gaan staken. Maarten Brink, de voorzitter van politievakbond ACP in de regio Zeeland-West-Brabant schrijft:
https://twitter.com/maartenbrink/status/1384089733261717509
Niet alleen kunnen agenten besmet worden op het evenementen, ook benadrukken de organisatoren van de fieldlab-experimenten ook dat ze helemaal niet gaan over het effect van de maatregelen op de besmettingsgraad. Ze zijn slechts een sociaal experiment waarbij men kijkt naar hoe goed de coronaregels worden nageleefd. Dat besef is duidelijk tot de politievakbonden doorgedrongen, en zelfs het OMT ziet behoorlijke risico's bij het 538-feest.
Als de politie zou meewerken aan de handhaving rondom dit feest, dan werpen ze zichzelf in een potentiële coronabrandhaard waarvan de gevolgen letterlijk niet zijn te overzien. Die worden namelijk niet geregistreerd.
De politie heeft het momenteel al moeilijk genoeg, als een deel van het personeel straks ook nog eens uitvalt vanwege corona wordt de druk nóg verder opgevoerd. De bal ligt dus bij minister Grapperhaus: aan hem nu de keuze om de stekker uit dit evenement te trekken, zoals de politievakbonden verlangen. Evenals het vlottrekken van de cao-onderhandelingen, die ook nog niet tot resultaat hebben geleid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten