Prachtig: Pechtold knijpt hem stevig na overwinning Trump, opent meteen de aanval op de PVV

Prachtig: Pechtold knijpt hem stevig na overwinning Trump, opent meteen de aanval op de PVV

Normaal heeft Alexander Pechtold weinig op met boze blanke mannen, maar sinds de overwinning van Donald Trump is hij er zelf één geworden.

Als één ding duidelijk is na gisteren, is dat niemand - maar dan ook echt niemand - de overwinning van Donald Trump aan had zien komen. Zelfs de kandidaat zelf leek dat uit te stralen: zijn speech was op zich prima en had de juiste toon, maar klonk toch alsof hij die vijf minuten vantevoren bij elkaar had geschreven. Bij de meeste mensen heerst dan ook vooral veel verbazing en ongeloof.

Bij D66-voorman Pechtold overheerst echter een geheel andere emotie: afgunst. En dat verbergt hij absoluut niet. In tegendeel, hij maakt het overal bekend. Bij RTL Late Night zat hij gisteravond met onder andere Rick Nieman de "rampzalige" gevolgen van deze verkiezingen te bespreken. Zijn hoofd was daarbij vuurrood en geen positief woordje had hij over voor de volgende president van de Verenigde Staten. Waar de andere gasten soms nog af en toe een "het valt vast mee" wisten uit te brengen, was dat bij Alexander Pechtold niet te vinden.

En dat is heel begrijpelijk. Afgunst is namelijk niet de enige emotie die hij uitstraalde. Angst regeert op dit moment bij D66, en dat is goed te begrijpen. Voor de democraten - zowel de Amerikaanse als Nederlandse - staat Donald Trump namelijk gewoon gelijk aan populisme, en laat dat nu net de grootste angst van Pechtold zijn. De overwinning van een populist in Amerika zal ongetwijfeld een boost geven bij populistische partijen in andere landen, zoals onze eigen PVV. En laat dat nu net zijn wat Pechtold het meeste vreest: een verkiezingsoverwinning voor Geert Wilders.

D66 laat er dan ook geen gras over groeien en heeft meteen de aanval geopend op het populisme, wat natuurlijk een verkapte term is voor "PVV". Dat kwam niet alleen tot uiting in RTL Late Night, maar ook in advertenties in kranten. In de Volkskrant van donderdag stond bijvoorbeeld deze advertentie, pal naast een artikel over de overwinning van Donald Trump:

[caption id="attachment_151278" align="aligncenter" width="507"]D66-advertentie in de Volkskrant. Bron: eigen foto. D66-advertentie in de Volkskrant. Bron: eigen foto.[/caption]

De tekst erbij luidt:

Wie zwijgt, stemt toe. Wie opstaat, bouwt mee. Stop het populisme. Steun het optimisme.

Had hij het duidelijker kunnen verwoorden? Nee, dat lijkt me niet: het is duidelijk tegen wie de partij zich tot maart in het bijzonder zal richten. Daarbij zullen ze uiteraard veel bijval krijgen van de meeste media, die ook liever een linkse overwinning zien. In feite trappen ze daarmee precies in dezelfde val als de Amerikaanse media gedaan hebben bij de verkiezingen. Hun verslaggeving was vaak zó anti-Trump dat veel mensen de lastercampagne spuugzat werden en, zoals nu duidelijk is, under the radar alsnog op Trump stemden.

Pechtold kan dus maar beter uitkijken: zijn campagne kan nog eens averechts uitpakken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties