Premier Frankrijk: 'Boerkini druist in tegen waarden van de Franse Republiek'

Geen categorieaug 17 2016, 13:00
Daar valt natuurlijk weinig tegen in te brengen. De boerkini is een teken dat een vrouw minderwaardig is aan de man. Niets is on-Franser dan dat.
De Franse premier Manuel Valls heeft zijn steun uitgesproken voor burgemeesters die de boerkini geband hebben. Dit badpak wordt gedragen door fundamentalistische moslimas die vinden dat ze in een andersoortig badbak te veel bloot laten zien.
Eén van die burgemeesters is de burgervader van Cannes, Thierry Migoule. Zoals hij eerder zei:

"We hebben het er niet over dat alle religieuze symbolen verbannen moeten worden… maar over symbolen die impliceren dat iemand sympathiseert met groepen die in een staat van oorlog met ons verkeren."

Premier Valls is het daar helemaal mee eens. Hij zegt nu dat boerkini "tegen de waarden van de republiek indruist." En daarom heeft hij er dus geen enkel probleem mee dat dit badpak verboden wordt. Sterker nog, hij vindt dat zelfs een prima initiatief.
Zo stelt hij dat de boerkini de "belichaming van een politiek project" is en "een provocatie van de waarden die wij in Frankrijk hanteren." Het project in kwestie is, aldus Valls, "bedoeld om vrouwen tot slaaf te maken."
"De republiek moet zich hiertegen beschermen," gaat hij verder.
Hoewel ik het daar in principe mee eens ben blijf ik het problematisch vinden dat de burgemeester van Cannes en nu de premier dus ook de waarden van vrijheid gebruiken om de vrijheid van mensen juist in te perken. Het doet een beetje denken aan George W. Bush's uitspraak dat "we de vrije markt moeten afschaffen om de vrije markt te redden," een uitspraak die hij deed toen hij wilde uitleggen waarom hij banken die in de problemen zaten met belastinggeld overeind hield.
Je kunt vrijheid niet redden door haar af te schaffen. Het is een contradictio in terminis als je dat toch bepleit.
Ja, het is on-Frans en on-Westers om een boerkini te dragen. En ja, het is ook een teken van de minderwaardigheid van vrouwen. Daar kan geen twijfel over bestaan. Tegelijkertijd geldt dat mensen nu eenmaal het recht hebben om zich minderwaardig te voelen. Het wordt pas problematisch als ze anderen dat idee willen opleggen en alle vrouwen dwingen om een achterlijk gewaad als de boerkini te dragen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten