Prijzen commercieel vastgoed blijven stijgen

Geen categorieokt 10 2017, 11:30
Naast de reguliere huizenmarkt is er ook een bloeiende markt met commercieel vastgoed. De bankencrisis heeft vanaf 2008 maar zeker vanaf 2009, zijn stempel gedrukt op deze markt. Vele panden zijn leeg te komen staan en de verkoop viel niet mee. De prijzen waren daardoor tot ongekende niveaus gedaald. Inmiddels zitten de prijzen alweer een tijdje in een stijgende lijn.
Commercieel vastgoed
Commercieel vastgoed is het onroerend goed waarbij het doel van het pand niet voor eigen gebruik is. Dit verschilt dus van de regulier woningmarkt. Dit zijn bedrijfsruimten, winkels en kantoren. Een groot deel van dit vastgoed is eigendom van bedrijven of investeerders. Ook grote ketens hebben vaak een enorme portefeuille met eigen panden opgebouwd. Hiermee kunnen zij hun winkels huisvesting bieden. De handel in dit vastgoed is tevens een lucratieve bijverdienste. Althans sinds de prijzen weer stijgen.
Prijsstijgingen
Ten opzichte van 2016 zijn de prijzen van commercieel vastgoed meer dan 3% gestegen. Dit is minder dan de stijgingen van de woningmarkt. Die prijzen hebben inmiddels de daling in 2008 goedgemaakt. Maar het commerciële vastgoed is nog lang niet zover. De leegstand van winkels en kantoorpanden is voor iedereen wel zichtbaar. Toch stijgen de prijzen omdat er andere behoeften zijn ontstaan. Commercieel vastgoed is namelijk interessant geworden voor beleggers.
Beleggen in vastgoed
In de afgelopen jaren is de spaarrente fors gedaald. Op dit moment is rentenieren een begrip uit een ver verleden. Wat veel mensen/bedrijven doen is hun vermogen beleggen. Er zijn veel beleggingsvormen. Je kunt aandelen kopen, in de Forex of grondstoffenmarkt stappen. Maar beleggen in vastgoed is een duidelijk beleggingsmarkt met een lange termijn doel. De vraag naar vastgoed neemt toe, terwijl de beste locaties/panden steeds minder beschikbaar zijn. Met als gevolg dat de prijzen stijgen. En dat trekt juist weer meer beleggers aan.
Toekomst
In de nabije toekomst zullen de prijzen ongetwijfeld verder gaan stijgen. Maar investeerders hebben een duidelijk doel. Over een bepaalde tijd moet de verkoop winst opleveren. Als een pand ouder wordt, maar ondertussen leeg staat, is onderhoud duur. Een pand wat wordt gebruikt, levert geld (huur) op en daarnaast ook de behoefte aan onderhoud. Dit onderhoud kan dan indirect worden betaald door de huurder. Een andere manier je investering goed terug te verdienen is bestaande gebouwen een andere bestemming geven. Bijvoorbeeld appartementen in een leegstaand kantoorgebouw. Voorlopig voldoende vooruitzicht om een investering in commercieel vastgoed te overwegen.
Een leegstaand winkelpand of bedrijfsruimte is meer waard dan het oog doet vermoeden. Zeker met de stijgende prijzen is het een goed beleggingsklimaat. Vind je ook nog eens een andere bestemming voor een pand, dan ben je spekkoper.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten