Provinciale lijsttrekker Forum voor Democratie Johan Dessing wil 'luchthaven op Noordzee'

Geen categoriejan 10 2019, 9:00
Forum voor Democratie neemt deel aan de provinciale verkiezingen en voor Noord-Holland werd gisteravond hun lijsttrekker gepresenteerd in een YouTube filmpje. Het gaat om luchtverkeersleider te Schiphol Johan Dessing. Hij werkt al ruim 28 jaar op Schiphol en studeerde net als Paul Cliteur en Thierry Baudet aan de Universiteit van Leiden. Naast zijn lijsttrekkerschap voor de Provinciale Staten van Noord-Holland staat hij ook op de lijst voor de Eerste Kamer.
Wanneer we Dessing als zoekopdracht in Google invoeren vinden we maar weinig informatie over hem. Zo weten we niet hoe hij denkt over verschillende onderwerpen omdat schrijfsel missen en staat ook zijn Twitteraccount nog leeg. Een van de grote plannen die Dessing met de provincie heeft is een uitbreiding van luchthaven Schiphol. En dan niet op de huidige locatie, maar in de Noordzee. Volgens hem zijn de onderzoeken gedaan en is het plan levensvatbaar. Het enige dat nog zou ontbreken is 'de politiek wil'.
Al in 2006 werd dit idee geopperd en werden verschillende onderzoeken gedaan. De luchtvaartindustrie reageerde lacherig. Zo stelde Luchtvaartnieuws destijds: "Verbindingen met het vasteland, bereikbaarheid voor hulpdiensten en vliegtechnische aspecten maken het plan praktisch onuitvoerbaar. Ook is er grote twijfel over de veiligheid voor het vliegverkeer op zo’n locatie. Daarnaast druist een vliegveld in zee in tegen het belang van de reizigers, die grote afstanden extra moeten afleggen."
Maar de tijd gaat snel en Nederland slipt dicht en dus kantelt de overtuiging over een luchthaven in zee langzaam. Dit jaar nog liet VNO-NCW in een interview met het Algemeen Dagblad weten het plan wel te zien zitten. Dit is volgens topman De Boer nodig om te voorkomen dat Nederland 'binnen 10 jaar vastloopt'. Met plan van een 'Noordzeehaven' committeert FvD zich dus aan groeiscenario's van zowel demografische als economische aard. Want zonder veronderstelde groei is de noodzaak van zo'n luchthaven niet al te groot. Groei, groei, groei: het lijkt soms net de VVD in dat opzicht.
Forum voor Democratie kennen we natuurlijk van de grote plannen en visies. Baudet benadrukt vaak in de Tweede Kamer dat hij er niet zit om 'in de marge' in debat te gaan over 'onderwerpen die beneden zijn waardigheid zijn'. Het plan van een luchthaven op zee moet ook in dat kader worden gezien: groot, groter, groots! Het plan hoeft ook niet direct de prullenmand in. Er liggen inderdaad kansen, maar de sector zelf lijkt verdeeld en inderdaad: de politieke wil ontbreekt tot op heden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten