PvdA-burgemeester van Dokkum verantwoordelijk voor acties #blokkeerfriezen

PvdA-burgemeester van Dokkum verantwoordelijk voor acties #blokkeerfriezen

Het proces tegen de blokkeerfriezen is in volle gang. Vandaag wordt Jenny Douwes verder bevraagd over haar betrokkenheid bij de blokkade van de A7. Douwes legt in haar getuigenissen de vinger op de zere plek: PvdA-burgemeester Marga Waanders was meer loyaal aan demonstranten dan aan de eigen bevolking. Je zou toch verwachten dat de loyaliteit van bewindslieden bij hun directe achterban ligt: een burgemeester loyaal aan de belangen van de gemeente, een minister loyaal aan de belangen van het land en een Europarlementariër loyaal aan zichzelf. Maar dit is dus niet het geval in het Dokkum van PvdA-burgemeester Marga Waanders, die de intocht zelf saboteerde door naar Amsterdam te reizen en in gesprek te gaan met onruststokers. Dan begrijp je er dus helemaal niets van!

Ze had een kans de belangen van haar gemeente te behartigen. Om te voorkomen dat het sinterklaasfeest in Dokkum zo zou worden verstoord zoals in Gouda. De demonstranten waren daar fel, gewelddadig en misselijkmakend. Zoiets wil je niet bij een culturele festiviteit. Geheel in lijn met de Nederlandse wet wilde ze de demonstranten faciliteren in Dokkum en rees daarvoor zelfs naar Amsterdam om 'te praten' met de oproerstokers. De burgemeester werkte actief mee, met het risico dat het feest zou worden verstoord. En dus ook een kader scheppend waarbinnen de blokkeerfriezen konden optreden. Terwijl een eenvoudig besluit voldoende was om zowel onrusten als de A7-blokkade te voorkomen: algeheel demonstratieverbod in Dokkum ten tijde van de intocht. Maar nee, de PvdA-burgemeester liet het allemaal gebeuren.

Douwes heeft een punt dat ze de verantwoordelijkheid bij de burgemeester neerlegt. De actiegroepen, die zouden afreizen naar Dokkum, stonden bekend om hun 'gewelddadige' taal. het was hun intentie om de boel te verstoren, aldus Douwes.

De burgemeester was zo gek om te denken dat het allemaal prima was om demonstraties te faciliteren bij een culturele festiviteit. Waanders probeerde zelfs pro-Pieten demonstranten naar Dokkum te krijgen. Alsof het risico op een totale veldslag in het Friese stadje op de koop werd toegenomen. Een burgemeester is volgens de wet verantwoordelijk voor de openbare orde in de gemeente, maar deze acties van Waanders lijkt te suggereren dat ze geen enkel besef had van de risico's. Natuurlijk is de staat druk haar verantwoordelijkheid in het gebeuren stil te houden. Dat de burgemeester zo goed wegkomt met haar falen is opmerkelijk te noemen. Snel wordt alle schuld afgeschoven naar de meest zichtbare gevolgen van het besluit van Waanders: de A7-blokkade.

De blokkade bleek succesvol en het feest in Dokkum kon onverstoord doorgang vinden. De vraag van de Officier van Justitie waarom Douwes zo weinig vertrouwen had in de instanties legt de vinger op de zere plek. Hoe zou het toch komen dat de burger zo weinig vertrouwen heeft in het vermogen van de instanties om het sinterklaasfeest veilig te houden? Wellicht dat onderstaande beelden daar enig inzicht in kunnen geven:

https://www.youtube.com/watch?v=fnBtXVVbjDM

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties