PvdA en SP eisen opheldering van COA vanwege afraden om aangifte te doen na verkrachting asielzoekster

PvdA en SP eisen opheldering van COA vanwege afraden om aangifte te doen na verkrachting asielzoekster

De PvdA en SP zijn overduidelijk geschrokken van het nieuwsbericht 'COA ontraadt aangifte na verkrachting'. Kamerleden Van Dijk (SP) en Kuiken (PvdA) dienden deze week Kamervragen in gericht aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en willen het fijne weten van de misstanden bij de AZC's van het COA. De volksvertegenwoordigers vragen zich af waarom het COA slachtoffers afraad om aangifte te doen.

Het verhaal van Elya uit Dronten is beklagenswaardig. Zij is inwoner van de COA-faciliteit te Dronten en werd verkracht, maar kreeg vervolgens van de leidinggevenden van de faciliteit te horen dat het beter was om géén aangifte te doen van de mishandeling. Een vreemd advies en de PvdA en SP willen weten waarom dergelijke adviezen aan slachtoffers worden verstrekt.

Volgens Kuiken en Van Dijk schaatst het COA een scheve schaats door slachtoffers van misdrijven te ontraden hulp in te schakelen. De organisatie zou volgens de Kamerleden 'slachtoffers juist moeten bijstaan bij het doen van aangifte'. Dat lijkt logisch, maar gebeurt dus blijkbaar niet! Zo stellen de twee het volgende in de schriftelijke Kamervragen:

"Deelt u de mening dat het Centrum Opvang Asielzoekers (COA), asielzoekers die slachtoffer zijn van een ernstig misdrijf zoals aanranding of verkrachting, niet moet ontraden daarvan aangifte te doen maar die slachtoffers juist zou moeten helpen bij het doen van aangifte?"

Ook bepleiten de PvdA'er en SP'er dat het ministerie een onderzoek instelt naar hoe het COA omgaat met homoseksuele asielzoekers die worden lastiggevallen. Zij zijn hun leven soms niet zeker in de COA-faciliteiten en worden regelmatig bedreigd. De Kamerleden willen weten homoseksuele asielzoekers in het verleden ook werd afgeraden om aangifte te doen van mishandelingen, of niet.

Mocht het COA of de staatssecretaris niet de beschikking hebben over de gegevens om de vragen aangaande mishandeling en/of misdrijven tegenover homoseksuelen te beantwoorden, dan verlangen de Tweede Kamerleden een onderzoek. Een vermelding van christenen die in COA-faciliteiten worden lastiggevallen bleef jammer genoeg achterwege, maar werd ongetwijfeld gewoonweg vergeten in de waan van de dag.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties