PvdA in de aanval: 'kabinet-Rutte is over houdbaarheidsdatum'

Geen categorienov 17 2018, 8:01
Asscher ruikt bloed! Hij voelt er met zijn partij weinig voor om na de Provinciale Statenverkiezingen de coalitie aan een meerderheid te helpen. Dat meldt het AD.
Leden van de PvdA, met name boegbeeld Lodewijk Asscher, vielen de laatste tijd niet te betrappen op impulsieve uitspraken of slecht afgewogen beslissingen. Waar iedereen lukraak met moties van wantrouwen strooide, dan wel deze steunden, woog de PvdA dergelijke stemmingen zorgvuldig af. Vooral Asscher keek vaak eerst 'hoe de vork écht in de steel zit'.
Dat werd door menigeen, mijzelf inclusief, vaak als zwak beschouwd. Asscher zou wel weer opnieuw de samenwerking willen aangaan of 'de deur open willen houden' voor de toekomst, want echt relevant was de PvdA niet in de peilingen. Ergens heeft de PvdA deze houding nu afgeworpen, zo lijkt het, met de uitspraak van Asscher dat de huidige coalitie over z'n datum is.
Hij stelt daarmee dat de coalitie niet meer hoeft te rekenen op de steun van de PvdA in de Eerste Kamer, maar eigenlijk op geen enkele manier. "Ze lijken er alleen te zitten voor het grote bedrijfsleven", aldus Asscher.
Hiermee lijkt een handreiking te zijn gedaan naar de linkse partijen, een signaal naar de toekomst waarmee de PvdA zich distantieert van de samenwerking met deze coalitie en met name natuurlijk de VVD. Ergens klinkt dit natuurlijk allemaal wel heel stoer, zo'n PvdA die langzaam terugkrabbelt en 'langzaam weer haar eigen koers vindt', maar hier zullen de meningen wel over verdeeld zijn.
De PvdA handelt naar alle waarschijnlijkheid gewoon strategisch en maakt de balans op tussen verschillende partijen en de prognose voor de toekomst. Coalitiepartijen staan er slecht voor, linkse partijen zijn voor D66-afvalligen en anti-VVD/-Rutte stemmers zo'n beetje de eerste alternatieven (wanneer FVD/PVV 'too much' is), dan komt menigeen vast wel een keer bij GroenLinks, SP of de PvdA uit. Dat Asscher dus de coalitie niet meer wil steunen lijkt dus eerder op een berekende beslissing vanwege de ambitie weer mee te willen regeren, dan een nieuw gevonden geloof in de sociaaldemocratie of eigen relevantie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten