PvdA'er Martijn van Dam wordt nieuwe staatssecretaris Economische Zaken

Geen categorienov 02 2015, 14:00
PvdA'er Martijn van Dam volgt Sharon Dijksma op als staatssecretaris van Economische Zaken. Dijkse verhuist van het ministerie van EZ naar Infrastructuur, waar zij Wilma Mansveld opvolgt.
Net als Mansveld zijn Van Dam en Dijksma PvdA'ers. Niet zo gek dat zij elkaar opvolgen: de coalitiepartijen hebben immers bepaalde posten aan elkaar gegeven. Deze twee staatssecretarisschappen zijn gedurende Rutte II 'van' de PvdA, en dus mag die partij ook een opvolger kiezen voor de opgestapte Mansveld. Als dit betekent dat er een nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken moet komen, dan zij het zo. De VVD heeft dat maar te accepteren.
Elsevier legt uit dat Van Dam bepaald geen onbekende naam is in sociaaldemocratische kringen:

Martijn van Dam (37 jaar) is twaalf jaar Tweede Kamerlid geweest en gaat zich opmaken voor zijn eerste aanstelling als staatssecretaris. In 2012 stelde Van Dam zich beschikbaar om Job Cohen op te volgen als fractievoorzitter van de PvdA, maar Diederik Samsom kreeg de meeste stemmen van de leden. In het huidige kabinet is Van Dam vicefractievoorzitter van de sociaaldemocraten.

Dijksma was eerder staatssecretaris van staatssecretaris van Onderwijs, waar ze zich vooral bezighield met kinderopvang, speciaal en primair onderwijs. Nu krijgt ze een buitengewoon gevoelige portefeuille. Het feit dat de PvdA graag wil dat ze Infrastructuur voor haar rekening neemt betekent dat de sociaaldemocraten erg veel vertrouwen hebben in haar capaciteiten. Als dat niet zo was hadden ze haar immers verre gehouden van een portefeuille waar er alleen maar meer problemen te verwachten zijn in verband met het Fyra-schandaal.
Ondertussen betekent het voor Van Dam natuurlijk ook een mooie promotie. Hij kan nu meer ervaring opdoen, als bewindspersoon, waardoor hij in een betere positie is om Samsom op te volgen als die opstapt - en dat zal hij wel moeten doen als de peilingen zo blijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten