PVV'ers dom? 'Nee' zegt peiling, 'hoogopgeleiden kiezen juist massaal voor de PVV!'

PVV'ers dom? 'Nee' zegt peiling, 'hoogopgeleiden kiezen juist massaal voor de PVV!'

Het fabeltje van de niet al te intelligente blanke boze man kan definitief naar het fabeltjesrijk verbannen worden.

De PVV-stemmer: het is een merkwaardig soort mens. Niet zozeer om wat ze zelf doen - hun stemkeuze is namelijk aardig goed te verantwoorden - maar vooral om het beeld dat er rondom hen bestaat. Vraag een willekeurig iemand op straat om wat zij zich voorstellen bij een kiezer van Wilders en er komt waarschijnlijk iets uit als "laagopgeleid", "bang" (terecht of niet) en "niet echt intellectueel". Veel mensen hebben toch de neiging om neerbuigend richting laagopgeleide PVV'ers te kijken, en zich af te vragen of hogeropgeleide stemmers op die partij niet op hun achterhoofd zijn gevallen.

Het vooroordeel wat betreft opleiding blijkt nu echter definitief niet meer dan dat te zijn. Laagopgeleiden mogen dan graag op Wilders stemmen, hoogopgeleiden blijken dat - in ieder geval voor de aankomende verkiezingen - ook te zijn. Dat blijkt uit een peiling van vakbond De Unie, die 4000 leden uit het hele land vroeg naar hun stemintenties van 15 maart. Oh, en om hen die gaan zeggen dat vakbondsleden per definitie links stemmen - ja, de PVV is op veel punten toch echt hartstikke links - maar meteen het gras voor de voeten weg te maaien: de VVD was de op één na populairste partij bij deze mensen, dus die vergelijking gaat deze keer niet op.

Dit is overigens niet het enige onderdeel van de stereotype PVV'er dat in scherven ligt na deze peiling. Waar de gemiddelde Nederlanders denkt dat PVV'ers zich alleen - terecht - druk maken over islamisering komt hieruit een heel ander beeld naar voren:

Uit het onderzoek blijkt verder dat de middelbaar en hoogopgeleide werkenden zich grote zorgen maken over de toekomst van hun kinderen, pensioen, normen en waarden, gezondheidszorg en de zorg voor ouderen.

“Waar de populariteit van de PVV vooral in verband wordt gebracht met anti-Islam gevoelens, laten deze resultaten een andere oorzaak zien die mogelijk voortkomt uit de afkeer van de huidige politieke elite” aldus Castelein (voorzitter van De Unie, red.).

Nee: het lijkt er eerder op dat toch ook hogeropgeleiden gaan inzien dat het ontzettend de foute kant opgaat met Nederland en de rest van Europa en dat er zo snel mogelijk wat moet veranderen. Of de PVV daarvoor de juiste oplossingen heeft valt wat mij betreft nog altijd te betwisten, maar iets is zeker: zolang we met zijn allen, laag-, middelbaar- en hoogopgeleid, de ernstige problemen van deze tijd niet onderkennen gaat er nooit wat veranderen!

Lees meer over:
PVV Geert Wilders

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer