Raad van Europa is boos op Madrid vanwege geweld tegen journalisten bij Catalaanse betogingen

Geen categorieokt 22 2019, 20:00
Afgelopen week waren er demonstraties in Catalonië vanwege de roep om meer onafhankelijkheid. De Catalanen zijn er altijd mee bezig en kennen niet van ophouden. De massaal bezochte demonstratie kwamen voort uit protest tegen de 'oneerlijk lange gevangenisstraffen' voor de Catalaanse politieke leiders. Maar tijdens de betogingen werden journalisten aangevallen door de nationale politie, zo stelt de Raad van Europa.
Tijdens die vreedzame demonstraties ging de Spaanse nationale politie over de scheef en was gewelddadig tegen vreedzame burgers en journalisten weer schering en inslag. Zoals wel vaker het geval is in Spanje.
Voor de Raad van Europa was het in ieder geval aanleiding om de Spaanse regering aan te spreken op het gedrag van haar agenten. Zij maken zich zorgen om het politiegeweld dat niet passend was. De politie maakte volgens de raad ook gebruik van opmerkelijke oproerwapen, aldus de Raad van Europa. Maar het geweld tegen journalisten springt er toch echt uit en daar maken de Spanjaarden zich niet populair mee, lees maar eens mee, het is ernstig:

"Some journalists indicate that they were beaten up or had their equipment broken, others that they were hit by foam bullets shot by the police. In the current tense situation, ensuring full respect for freedom of expression, which includes the right to receive and impart information, is key. I therefore call on the Spanish authorities to investigate all reported cases of attacks against journalists, notably during last week’s demonstrations, whether they were carried out by police officers or demonstrators."

In Spanje worden journalisten die verslag leggen van de gebeurtenissen aangevallen, tenminste als de de observaties van de raad kloppen. Gezien het verleden is het waarschijnlijk dat het inderdaad zo is en dat is treurig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten