Raad van State oordeelt dat Afghanen hier niets te zoeken hebben: 'Het is daar veilig genoeg!'

Raad van State oordeelt dat Afghanen hier niets te zoeken hebben: 'Het is daar veilig genoeg!'

Een Afghaanse 'vluchteling' die niet bepaald blij was dat hij terug moet naar zijn land, is door de Raad van State in ongelijk gesteld. En dat betekent niet alleen dat hij mag worden uitgezet, maar dat het ook makkelijker zou moeten worden om landgenoten van hem terug te sturen.

Pech voor een Afghaanse migrant die hier graag asiel wilde krijgen als vluchteling. De Nederlandse overheid weigerde zijn asielaanvraag, wat betekent dat hij zijn biezen moeten pakken, terug naar zijn thuisland. Daar had hij echter geen zin in, wat leidde tot een aardig lang proces dat via een rechtbank in Den Haag bij onze hoogste rechter, de Raad van State, terechtkwam. Die moest zich buigen over de vraag: is Afghanistan wel veilig genoeg om mensen naar terug te sturen? Of is het daar te onveilig voor, zoals de betreffende asielzoeker betoogt?

Nou, helaas voor meneer is het vonnis dat vandaag is uitgesproken duidelijk: Afghanistan is veilig genoeg om hem terug te sturen. De veiligheidssituatie daar noemt de rechter 'zorgelijk', maar als je geen onderdeel van de strijdende partijen bent, loop je niet bijzonder veel gevaar. Dat betekent dus dat we deze heer mogen terugsturen, én dat er een prima precedent is geschapen voor toekomstige, soortgelijke zaken.

Maar laten we eerlijk zijn: Afghanistan blijft een lastig land om te beoordelen qua veiligheid. Het staat natuurlijk buiten kijf dat het onderaan de lijst van 'fijnste landen om te wonen' staat, maar de Raad van State oordeelde toch dat je als normale burger zonder banden met ofwel het leger ofwel de Taliban, eigenlijk weinig te vrezen hebt. Daar staan we echter redelijk alleen in als Nederland: veel EU-landen zien Afghanistan nog steeds als te onveilig. Zelfs binnen landen is er veel onenigheid over: zo zet de Duitse deelstaat Beieren, die sinds mensenheugenis geregeerd wordt door de conservatieve CSU, wél Afghanen op het vliegtuig terug naar huis, terwijl veel deelstaten met linkse regeringen dat niet doen. Nee, enigheid is er niet.

Toch is de vraag of Afghanistan veilig is, niet eens de belangrijkste hier wanneer je je afvraagt of Afghanen hier moeten kunnen blijven. Er valt genoeg voor te zeggen dat die mensen hun land ontvluchten - Donald Trump zou het een shithole country noemen - maar geeft dat hen automatisch het recht om dan maar hierheen, 5000 (!) kilometer verderop, te komen? Nee, natuurlijk niet. Iedereen op deze wereld zou het recht moeten hebben zijn thuis te verlaten als hij dat wil, maar dat betekent nog niet dat andere landen de plicht hebben om die persoon dan op te vangen.

Nee, de enige juiste manier hier is nog steeds om dit soort mensen in hun eigen regio op te vangen. We mogen daarbij als Nederland best een beetje solidair zijn, en zulke buurlanden helpen om die lasten te dragen. Dat is uiteindelijk beter voor alle partijen: de vluchteling blijft dicht bij huis en kan dus makkelijker terug, én aardt natuurlijk beter dan in een land aan de andere kant van de wereld, waar de gebruiken totaal anders zijn. Voor de crisislanden betekent dit dat inwoners - die nodig zijn voor de wederopbouw later - sneller terugkomen, en voor ons dat we geen problemen met integratie krijgen. En ook niet onbelangrijk: voor het geld waarmee je in Nederland één asielzoeker onderhoudt, help je er ter plekke misschien wel tien mee. Helaas betwijfel ik of onze regering ooit zo'n pragmatische aanpak zal uitdragen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties