Raar zeg: overheid blijft even groot ondanks bezuinigingen

Raar zeg: overheid blijft even groot ondanks bezuinigingen

Het is niet waar! De miljarden euro's aan bezuinigingen maken de overheid niet kleiner. Hoe zou dat nou komen?

Een typisch naïef nieuwsbericht bij onze linkse vrienden van Trouw. De kop van het bericht luidt: Nederland bezuinigt miljarden maar blijft even groot. Het bericht is gebaseerd op een prognose van De Nederlandsche Bank dat het bruto binnenlands product precies voor de helft bestaat uit publieke uitgaven. Volgend jaar wordt een stijging verwacht naar 51,1 procent. Nog even en alleen de overheid geeft nog geld uit omdat wij niks meer te besteden hebben.

Volgens een hoogleraar macro-economie die Trouw opvoert mag het niet verbazen dat de overheid maar niet kleiner wordt. Inderdaad, het verbaast mij niets en ik denk de rest van Nederland ook niet. Maar de hoogleraar zegt dat de groei van de overheid komt door de oplopende werkloosheid, de groei van de AOW, de groei van de kosten voor de gezondheidszorg en hij beweert ook dat het ligt aan de minimale economische groei in Nederland. Dat is allemaal waar en dus niet gelogen, maar er is meer aan de hand.

Zelfs een kind kan zien dat het helemaal misgaat met Nederland: de overheid wordt niet kleiner omdat Rutte II niet echt bezuinigt op de uitgaven van de overheid. Premier Rutte gooit juist de belastingen omhóóg en noemt dat dan bezuinigen. Iedere. Keer. Weer. Het is een leugentje van de premier en het kabinet. Wat als een huishouden of een bedrijf continu meer zou uitgeven dan er binnenkomt en de rest bijleent tegen steeds hogere rentes? Inderdaad, een huishouden of een bedrijf zou binnen een mum van tijd failliet zijn.

"Als er meer economische groei zou zijn, is het makkelijker het percentage overheidsuitgaven in de hand te houden," aldus de hoogleraar in Trouw. Ja, economische groei, dat is waar Rutte en co op hopen, zodat straks niemand nog klaagt over de belastingverhogingen die in de jaren ervoor zijn ingevoerd. Nee, ik vergeet dat soort dingen niet zo snel. En ik hoop dat de rest van Nederland ook niet vergeet dat Rutte opnieuw een belofte heeft verbroken, die van de kleinere overheid. Met de VVD in het kabinet wordt de overheid geen millimeter kleiner.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties