'Racistische' make-up artist krijgt de publieksprijs ondanks vele bedreigingen

'Racistische' make-up artist krijgt de publieksprijs ondanks vele bedreigingen

Als je denkt aan 'make-up' dan is 'racisme' niet je eerste gedachte. Toegegeven, rondom de decembermaand kan het gelinkt worden aan de discussie omtrent Zwarte Piet. In het alledaagse is het an sich een onschuldig onderwerp. Dat veranderde tijdens een make-up wedstrijd. De 'make-up artist' Annemieke Tip werd bedreigd en uitgekotst, omdat zij een 'black face' achtige model creëerde. Half donker, half blank.

Identiteitspolitiek verminkt weer iets moois en onschuldigs. Tip wilde juist iets positiefs maken en had helemaal niets racistisch in haar achterhoofd. Niet dat je dat snel zou toegeven, natuurlijk, maar zij wilde een mooi kunstwerk maken met make-up. Die keuze werd genadeloos afgestraft door een groep links-radicale activisten die moord en brand schreeuwden en zelfs haar kinderen bedreigden.

Ze kreeg boze reacties. "Bah, dit is een vorm van blackfacing, dat is racisme", schreef iemand op Facebook. "Mijn huidskleur is geen kostuum, je zou gediskwalificeerd moeten worden!" De vrouw kreeg ook telefoontjes van mensen die zeiden dat ze haar kinderen iets zouden aandoen, meldt NH Nieuws.

Woordvoerder Stefan Ammerlaan van de Make-up Awards benadrukte eerder al dat make-up-creaties moeten worden gezien als kunstuiting. "Het gaat om de artistieke kwaliteit. Je krijgt er een gevoel bij of je krijgt er geen gevoel bij. Het is je eigen interpretatie", zegt hij. Ammerlaan begrijpt niet dat sommige mensen de creatie racistisch noemen. "Als wij hadden gemerkt dat ze racistische bedoelingen had met haar ontwerp, hadden we haar niet genomineerd."

Gelukkig heeft zij de publieksprijs gekregen, want als ze zich had laten wegpesten, dan was er een triest en gevaarlijk precedent geschapen. Ze wilde zich terugtrekken, maar dat heeft ze uiteindelijk niet gedaan. Tip wist dat heel veel mensen haar steunden en daar heeft ze nu bewijs voor gekregen. Laat je nooit wegpesten door dit soort debielen die identiteitspolitiek bedrijven binnen elk aspect van de samenleving.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties