Nog duurder? Jazeker, nog duurder. Het was sowieso al bekend dat de kosten veel duurder uit konden vallen, maar het totale bedrag lijkt steeds sneller veel hoger te worden. Tenminste, als we experts moeten geloven. Het ligt natuurlijk ook aan de berekening die je gebruikt. Mark Rutte krijgt het in elk geval met elke dag meer benauwd als het onderwerp 'dividendbelasting' voorbij komt. Terecht, want een expert geeft aan dat de kosten nog veel hoger uit kunnen vallen.
Het afschaffen van de dividendbelasting is waarschijnlijk nog veel duurder dan het kabinet doet voorkomen. Het kostenplaatje kan makkelijk oplopen tot wel tweeënhalf miljard euro. Dat stelt fiscalist Michiel Spanjers op basis van cijfers uit de Miljoenennota 2019 die deze krant heeft gepubliceerd. Spanjers is verbonden aan de Universiteit Leiden en was eerder politiek adviseur bij het ministerie van Financiën. Het kabinet maakt het zich nu wel erg makkelijk, volgens Spanjers. Rutte III heeft er baat bij als het doet alsof het schrappen van de dividendbelasting minder kost dan in werkelijkheid het geval is. En dat is precies wat er lijkt te gebeuren, zegt de fiscalist die een autoriteit is op dit vlak.
Dat het kabinet stelt dat het jaar erna het schrappen van de belasting plots een half miljard minder zou kosten dan die schatting van 2,4 miljard, dat gaat er bij Spanjers niet in. „Dan reken je het naar jezelf toe”, verwijt de fiscalist het kabinet.
Rond het ministerie van Financiën valt te horen dat de rekenmeesters daar denken dat er volgend jaar eenmalig meer dividendbelasting betaald wordt door een verschuiving in andere belastingen. Spanjers erkent dat effect, maar zegt ook dat bedrijven naar verwachting in 2020 juist meer dividend zullen uitkeren dan het jaar ervoor. Ze zullen hun winstuitkering immers deels oppotten tot het moment dat de aandeelhouders er geen belasting meer over hoeven te betalen. Dat alles maakt dat er volgens hem in 2020 juist hogere kosten zijn voor het afschaffen van de dividendbelasting. „Ik durf te zeggen dat het richting de 2,5 miljard gaat.”
Misschien een te technisch verhaal, maar het is duidelijk dat de prognoses van de regering iets te positief zijn bijgesteld. Dat fenomeen is een bestuur natuurlijk niet vreemd, want of het nu het lokale- of het nationale bestuur is, kosten vallen altijd hoger uit door te positieve prognoses. Die prognoses zijn te positief, omdat beeldvorming en politieke besluitvorming belangrijker lijkt te zijn dan wat de belastingbetaler daadwerkelijk zal moeten betalen.
Ik kan mij dan ook heel goed voorstellen dat Spanjers uiteindelijk gelijk gaat krijgen en dat we dan over een aantal jaar met weemoed terugkijken naar deze periode. Als het Kabinet tenminste nog staat. Naarmate de maanden voorbij vliegen krijg ik steeds meer het idee dat het Kabinet de volgende zomer niet gaat halen. Misschien ben ik te pessimistisch ingesteld, dat zou zomaar kunnen. Enfin, hier gaat Rutte nog Kamervragen over krijgen, het is nog lang niet voorbij.