Radboud Universiteit Nijmegen: Het geheim van een gelukkig huwelijk!

Radboud Universiteit Nijmegen: Het geheim van een gelukkig huwelijk!

Het gaat niet goed met de huwelijken in Nederland. Het beeld van huwelijken in Nederland is niet rooskleurig. Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Mensen vallen van de roze wolk, zijn op elkaar uitgekeken, snappen elkaar niet meer of gaan vreemd.

U heeft ze een tijdje geleden waarschijnlijk wel gezien; de mega billboards langs de snelwegen. Mede mogelijk gemaakt door de politieke partij SGP. Op deze borden stond de tekst: "Overspel, het familiespel met alleen maar verliezers!" Deze billboards werden geplaatst naar aanleiding van de reclamespotjes op de radio van vreemdgangerssite Second Love. Volgens de SGP scheiden mensen in deze tijd veel te snel.

Maar er is hoop! Zaterdag maakte Stichting Marriage Week Nederland bekend dat er een onderzoek komt naar het succes van huwelijken in deze tijd. Een bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen gaat onderzoeken "wat in deze tijd huwelijken succesvol maakt". Daarnaast richt de bijzonder hoogleraar zich ook op wat je kunt doen als je huwelijk plots in de knel is gekomen.

Stichting Marriage Week Nederland nam samen met het Radboud Universiteit Nijmegen initiatief voor deze bijzondere leerstoel. Er wordt verwacht dat het onderzoek halverwege 2017 van start gaat.

De stichting werd in 2008 opgericht. Marriage Week wil de waarde van het huwelijk onder de aandacht brengen. Daarnaast willen ze benadrukken hoe belangrijk het is om in het huwelijk te investeren.

Het doel van het onderzoek aan de Universiteit is dan ook "dat overheden via nieuwe wetenschappelijk onderzoek krijgen om beleid te maken dat duurzame liefdesrelaties in brede zin ondersteunt", aldus de Stichting. "Er is veel internationaal bewijs voor de stelling dat bewuste, gerichte aandacht voor huwelijk en gezin op lange termijn het gezicht van de samenleving bepaalt. Daar zetten we ons graag voor in.

Op dit moment ben ik ruim twee weken getrouwd. Dus ik kan met recht ook meepraten over dit onderwerp. En het stemt mij droevig te zien dat zoveel mensen uit het huwelijk stappen. Nu denkt u: die zit nog op een roze wolk. Waarschijnlijk heeft u gelijk. Maar ik geloof dat het huwelijk een verbond is voor het leven. Je ben elkaars steun een toeverlaat voor altijd. Ook ik hoop dat vol te houden.

Hoe dan ook wordt het tijd dat we rondom het huwelijk weer een positief beeld scheppen. Dat is in het belang van kinderen en uiteindelijk ook in het belang van onze maatschappij.

Anneloes Meijer is journalist en videograaf. U kunt haar volgen op Twitter onder de naam anneloes_meijer.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties