Radicalisme rukt verder op in Griekenland: extreem-rechtse activisten slaan linkse politicus in elkaar

Geen categoriesep 24 2018, 9:00
Griekenland mag dan wel uit de economische malaise zijn gekomen, maar de opkomst van de radicale politiek blijft doorgaan. De neonazi's van de Gouden Dageraad zitten in het parlement, een radicaal-linkse partij heeft de macht in handen en extreem-rechtse activisten slaan een politicus in elkaar. Het is het normale politieke leven in Griekenland.

Het slachtoffer, de 40-jarige Petros Konstantineas van de linkse regeringspartij Syriza, werd aangevallen nadat hij met zijn zoon een voetbalwedstrijd in de stad Kalamata had bezocht. Een partijgenoot zegt tegen Griekse media dat het ging om zo'n dertig extreem-rechtse daders.

Griekse politieke partijen hebben met afschuw op de aanval gereageerd. Premier Tsipras, ook van Syriza, zegt dat de "fascisten" die Konstantineas hebben aangevallen, zullen worden berecht. De politie heeft inmiddels vijf verdachten opgepakt.

Geweld van radicale groeperingen is een opkomend fenomeen in Europa en zeker in landen als Griekenland is het heftig. Deze landen zijn er economisch zeer slecht aan toe geweest, waardoor radicale politici grip krijgen op de harten van de burgers met hun simplistische verklaringen en oplossingen. Daarbij komt ook nog eens dat Griekenland heel veel soevereiniteit heeft moeten inleveren aan de Europese Unie en de Trojka, om op die manier leningen te krijgen om hun schulden af te betalen.
In Nederland valt het gelukkig nog wel mee, maar ook hier zien we groeperingen opkomen die flirten met extreem-links en extreem-rechts. Geweld is nooit goed te praten, of het nu van rechts af komt, of van links. Radicale politiek moet afgewezen worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten