Senator van de VVD stemde over een wet waaraan haar eigen bedrijf meehielp om te schrijven

Geen categoriesep 24 2018, 8:00
De integriteit van de VVD is weer in opspraak geraakt, want het lijkt erop dat een senator van de VVD heeft gestemd over een wet die haar eigen bedrijf aan heeft meegeholpen om te schrijven. Hierdoor komt het aantal nevenfuncties van senatoren weer ter discussie te staan. Terwijl de VVD zichzelf als voorbeeld stelt voor hoe het wel moet in de Eerste Kamer.
Ankie Broekers-Knol, de voorzitter van de Eerste Kamer, vertelde vorige week bij WNL dat de VVD zeer strenge regels heeft omtrent nevenfuncties en dubbele petten. Nu blijkt dat er veel meer aan de hand is dan hoe het tot nu toe leek.

VVD-Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler heeft gestemd over een wetsvoorstel waarin adviezen van haar eigen bedrijf waren opgenomen. Onderzoeksplatform Follow the Money is daarachter gekomen. Volgens deskundigen heeft Duthler een ethische grens overschreden.

In 2013 kreeg Duthlers adviesbureau van het ministerie van VWS de opdracht om te adviseren over de tekst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), die zorgtaken zou gaan overhevelen naar gemeenten. Volgens Follow the Money werd een aantal aanbevelingen van het bedrijf overgenomen in het uiteindelijke wetsvoorstel. Het werd aangenomen door de Tweede Kamer.

In juli 2014 stemde de Eerste Kamer vervolgens over de WMO. Mede dankzij Duthlers stem haalde de wet het nipt, met 37 tegen 36 stemmen.

Senatoren mogen best nevenfuncties hebben, want een functie in de Eerste Kamer is geen fulltime baan, maar je kan de grens toch wel scherper stellen dan in dit geval is gedaan. Je hebt een adviesbureau en je werkt mee aan het opstellen van een wet. Dan weet je op dat moment toch ook al dat je er later over moet stemmen? Dat komt toch niet uit de lucht vallen?
Het is beter om als politicus de grens te scherp te stellen dan er losjes mee om te gaan. Zo kom je niet in de problemen, want dit soort dingen komen altijd uit. Dit kan je niet geheim houden. Buiten het feit dat integriteit een van de belangrijkste aspecten is als je een politicus bent. Het vertrouwen in de politiek is al zo laag, dan zijn dit soort dingen extra schadelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten