snapshot10

Politiek vindt dat Nederland niet klaar is voor een 'hard Brexit': 'dat wordt chaos'

Geen categoriesep 23 2018, 21:00
Een aantal partijen (PvdA en CDA) is van mening dat Nederland niet klaar is voor een 'no deal' scenario met het Verenigd Koninkrijk. Sterker nog, een harde Brexit waarbij er geen overeenkomst is tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zou kunnen zorgen voor een chaos in ons kikkerlandje. We moeten ons volgens de politici veel beter voorbereiden op een 'no deal' en niet blijven hopen op een uiteindelijk handelsovereenkomst.

Al in november waarschuwden de brexit-rapporteurs van de Tweede Kamer voor een brexit zonder afspraken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. ,,Nederland moet zich voorbereiden op dit chaotische no deal-scenario”, schreven Anne Mulder (VVD), Omtzigt (CDA) en Kees Verhoeven (D66) toen aan de Kamer.

Dat is nu nog actueler, stelt Mulder. ,,Er is in Londen voor niks een meerderheid. Dat moet je dus voorbereiden op no deal. Dat wordt chaos. De risico’s voor de Nederlandse economie zijn echt heel groot. Niet voor niets noemde onze minister van Financiën de brexit een donkere wolk.”

Op 10 oktober wordt de Kamer geïnformeerd over hoe de voorbereidingen op de brexit verlopen. Dat gebeurt achter gesloten deuren. Volgens D66-Kamerlid Verhoeven, die de situatie ‘heel zorgelijk’ noemt, wordt er wel degelijk rekening gehouden met een no deal. ,,Maar het probleem is dat niemand kan overzien wat dat betekent.” De regering doet niet te weinig, stelt SP-Kamerlid Renske Leijten. ,,De vraag is alleen: is het genoeg?”

Naar mijn idee doet men er inderdaad te luchtig over, of wil men er niet iets aan doen, omdat ze hopen op een goed einde. Maar als we ons al gingen voorbereiden op een Griekse exit, waarom bereiden we ons dan niet beter voor op een harde Brexit? Het kan ook zo zijn dat er wel goed op wordt voorbereid, maar dat de regering er gewoonweg stil over is. Dat doet een Kabinet wel vaker. Stiekeme voorbereiding.
We zijn nog maar een aantal weken verwijderd van een Brexit en het is nog niet duidelijk wat de uitkomst zal zijn. Theresa May heeft haar hakken in het zand gezet en de Europese Unie wil ook niet meer toenadering zoeken. Dat betekent dat een 'no deal' een redelijke situatie is die we kunnen verwachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten