Steven Bannon komt met Europese populistenvereniging 'the Movement': Lega Nord heeft zich al aangesloten

Steven Bannon komt met Europese populistenvereniging 'the Movement': Lega Nord heeft zich al aangesloten

Steve Bannon heeft echt werk gemaakt van zijn idee om de populisten in Europa te verenigen. Voor de Europese verkiezingen is het voor hem noodzakelijk dat de infrastructuur is gelegd voor populisten om zich te verenigen of een platform te hebben om samen te werken. De beweging gaat 'the Movement' heten. Een soort rechtse versie van 'En Marche!' van Macron.

"We gaan opiniepeilingen organiseren en data-analyses maken en die beschikbaar stellen aan de populisten in diverse Europese landen", legt Bannon uit in een interview. "Er kunnen zelfs politieke partijen zijn die met ons samenwerken, maar die dat nooit bekend zullen maken. Dat vind ik prima. Wat we zijn is een los samenwerkingsverband en ook een leverancier van diensten, als ze daar behoefte aan hebben."

In Bannons visie kunnen de partijen lokaal heel goed zelf hun boontjes doppen. Maar met het oog op de Europese verkiezingen kan zijn organisatie mogelijk helpen. "Salvini heeft ons beslist niet nodig, voor wat dan ook in Italië. Maar met het oog op de Europese verkiezingen bieden we de mogelijkheid om te helpen. En dat kunnen ze aannemen of niet. Ik ga hoe dan ook mijn opiniepeilingen ouden. Dat hebben we al in werking gezet. We gaan in elk land enquêteren. Iemand zei dat mensen nu meer enthousiast zijn over de EU dan ooit. Mooi, dan gaan dat controleren en uitzoeken of dat waar is of niet."

Voor meer informatie moet u vanavond Nieuwsuur bekijken! Het programma zal de gehele beweging uiteenzetten en de missie en motivatie van Bannon uitleggen. Het is al bekend dat de partij van Matteo Salvini, Lega Nord, zich al heeft aangesloten. Er is ook sprake van contact met de PVV van Geert Wilders. Die schijnt erg enthousiast te zijn over het plan en de organisatie, maar die wil eerst nog afwachten hoe het zich ontwikkelt. Bannon is een groot fan van Wilders, maar bijvoorbeeld een Thierry Baudet en Forum voor Democratie hebben we in het rijtje nog niet gehoord.

Macron wil zijn eigen pro-Europese beweging opzetten en dit lijkt een rechts-populistische antwoord daar op te zijn. De Europese verkiezingen zullen dan ook vooral gaan om pro-EU en tegen de EU. De wereld bemoeit zich met het Europese project en kijkt met een schuin oog naar de huidige ontwikkelingen in de Europese politiek. Spannende tijden!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties