Nederlandse ambassadeur wordt op het matje geroepen vanwege aanslag in Iran

Geen categoriesep 23 2018, 19:00
Na de aanslag in Iran is de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen. De groepering die de aanslag heeft gepleegd 'zetelt' in Delft. De Iraanse regering is woedend en vindt dat de Nederlandse regering hypocriet is en aan selectieve verontwaardiging doet, omdat het om Iran gaat en niet een ander land.

Iran heeft na de aanslag van gisteren op een militaire parade de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen, omdat ons land onderdak zou bieden aan de gewapende Iraanse oppositie. Een beschuldiging die niet uit het niets komt en ook verklaarbaar is, zegt historicus en Iran-deskundige Peyman Jafari.

De organisatie die de aanslag heeft opgeëist, kan namelijk vrijelijk opereren in ons land. "De Arab Struggle Movement for the Liberation of Al-Ahwaz (ASMLA), zoals de groep heet, is gewoon terug te vinden via de Kamer van Koophandel. Ze zitten in Delft", zegt Jafari.

"Het is bovendien een organisatie die een gewapende strijd voert. Daar doen de aanhangers ook niet geheimzinnig over." Op de website van de groepering staan beelden van aanslagen op oliepijpleidingen en van bewapende militanten.

Of de regering wel of niet expres zo een houding heeft, weet ik niet, maar ook ik kan mij de reactie van Iran wel voorstellen. Voor goede diplomatieke relaties is het de bedoeling dat we dit soort dingen serieus nemen. De politieke spanningen in het Midden-Oosten zijn zo scherp dat we elk vonkje moeten blussen, want anders kan het een op het ander volgen en het olievat ontploffen.

"Dat is ook niet nieuw; ze zeggen al langer dat het hypocriet is hoe Nederland hiermee omgaat. Bij dit soort groeperingen uit andere landen zou dit nooit toegelaten worden. Als het om Iran gaat, wordt dat door de vingers gezien, is het bezwaar van Teheran."

De historicus denkt dat de groepering in Nederland uit tientallen mensen bestaat. "Niet om honderden. Maar ik geef toe: het is heel lastig om daar een aantal op te plakken."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten