Rechtbank geeft veel Schilderwijkse rellers forse cel- en taakstaffen

Geen categoriejul 13 2015, 20:00
Veel amokmakers die na de dood van Mitch Henriquez rellen zijn gestart in de Haagse Schilderswijk verdwijnen voor enkele weken of maanden achter de tralies. Ook zullen de rellers in veel gevallen een werkstraf moeten uitvoeren.
Muhammat A. was de eerste Schilderwijkse relschopper die vandaag hoorde welke strafrechtelijke sanctie aan hem werd opgelegd vanwege zijn rol in de wanordelijkheden die enkele weken geleden ontstonden in Den Haag nadat Mitch Henriquez overleed bij zijn arrestatie. Hij kreeg 32 dagen cel, waarvan 11 onvoorwaardelijk. Na A. volgden enkele anderen:
Daarnaast mag de 19-jarige uit Den Haag een half jaar niet in de buurt van de Hobbemastraat komen. Daar gooide hij op 2 juli stenen naar een ME-bus.
Verdachte twee was een 23-jarige Naaldwijker. Hij krijgt 42 dagen cel, waarvan 31 voorwaardelijk. De overgebleven elf dagen heeft hij al uitgezeten in voorarrest. Hij krijgt ook een gebiedsverbod rondom de straat waar hij stenen naar politie en een politieauto heeft gegooid.
De derde verdachte kreeg ook 42 dagen cel, waarvan 31 voorwaardelijk. Ook hij heeft er al elf uitgezeten. Hij heeft daarnaast een werkstraf van 80 uur gekregen, meer dan de eis van de Officier van Justitie. De verdachte heeft geen gebiedsverbod gekregen, want hij woont in de Schilderswijk.
Ook de vierde verdachte, een taxichauffeur, kreeg 42 dagen cel, waarvan 10 voorwaardelijk.
De straf voor A. volgt op enkele andere veroordelingen die afgelopen vrijdag al plaatsvonden met behulp van toepassing van het supersnelrecht. Enkele dreigtwitteraars en dreigfacebookers ontvingen toen al celstraffen, opdrachten tot schadevergoedingen en taakstraffen. De meesten hadden plaatjes gedeeld van agenten die met dodelijk geweld werden aangevallen, of uitten specifieke bedreigingen tegen politiemensen. Zo dreigde ene Abdel A. een wijkagent die niets te maken had met de arrestatie van Henriquez "helemaal overhoop te steken."
Vanuit de politiek reageert vooralsnog alleen de PVV. De fractievoorzitter van Wilders' gemeenteraadsfractie in Den Haag laat weten de straffen veels te laag te vinden:
https://twitter.com/leondejong/status/620626621792407552
Of er nog relschoppers in hoger beroep gaan, is onbekend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten