Rechter verhindert Russische praktijken in Brazilië

Geen categoriemrt 17 2016, 21:00
De Braziliaanse rechter probeert een stokje te steken voor een smerig spel tussen president Rousseff en oud-president Lula.
Brazilië is in de ban van misschien wel het grootste politieke schandaal in haar geschiedenis. In minstens 15 steden zijn de Brazilianen de straat op gegaan om te protesteren tegen praktijken die zelfs in Rusland als bedenkelijk gezien zouden worden.
De laatste jaren heeft justitie in het Zuid-Amerikaanse land haar best gedaan om gevallen van ernstige corruptie aan het licht te brengen. Er is gebleken dat deze corruptie tot op het hoogste niveau is doorgedrongen. Zowel de huidige president, Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij, als haar partijgenoot, oud-president Lula da Silva, wordt verdacht van omkopingen en witwaspraktijken. Staatsbedrijf Petrobras, zeg maar het Braziliaanse Shell, zou hierin een grote rol hebben gespeeld.
Deze week is Lula officieel aangeklaagd, maar er lag al een ontsnappingsplan klaar. Dat er een plan was is weinig verbazingwekkend, maar de inhoud ervan bewijst van een ongekende brutaliteit: Rousseff heeft Lula benoemd tot minister in haar kabinet. Hij wordt minister van de 'Casa Civil', oftewel de stafchef. Dit komt neer op de rol van minister-president, die in Brazilië wel ondergeschikt is aan de president. De reden voor deze benoeming is heel simpel: leden van de regering kunnen niet vervolgd worden door 'normale' rechters, maar alleen door het hooggerechtshof. Aangezien de aanklacht momenteel bij zo'n normale rechter ligt, zou Lula dus niet vervolgd kunnen worden.
Het is overigens een publiekelijk geheim dat Rousseff deze benoeming puur heeft gedaan om haar partijgenoot te beschermen. Er zijn telefoongesprekken tussen de twee opgedoken, die bewijzen dat ze dit zouden doen "in het geval dat het echt nodig is". Dat moment lijkt te zijn gekomen. Deze gesprekken zijn de voornaamste reden dat de protesten op het moment zo massaal zijn.
Toch staat justitie in Brazilië niet geheel machteloos. Op dit moment probeert de rechter namelijk de benoeming van Lula te verbieden, waardoor hij misschien toch niet zal kunnen genieten van zijn immuniteit. Het is maar de vraag of deze twee sluwe vossen daar niet ook al wat op bedacht hadden. De komende tijd zal het uitwijzen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten