Rechts wint in Oostenrijk: Sebastian Kurz wordt de nieuwe bondskanselier

Rechts wint in Oostenrijk: Sebastian Kurz wordt de nieuwe bondskanselier

De conservatieve ÖVP en de rechts-populistische FPÖ hebben de verkiezingen van Oostenrijk met groot gemak gewonnen. De eerste partij, geleid door Sebastian Kurz, kreeg maar liefst 30,5 procent van de stemmen. De FPÖ kreeg 26,8 procent.

Gisteren berichtten wij al dat de Oostenrijkse versie van onze eigen Thierry Baudet, Sebastian Kurz dus, zeer goede kans maakte om de jongste leider van zijn land ooit te worden. Vandaag is die voorspelling dus uitgekomen. Het tweede deel van die voorspelling -- dat er een coalitie komt van ÖVP en de FPÖ -- laat nog even op zich wachten, maar zoals het ernaar uitziet zal die ook kloppen. Oostenrijk heeft namelijk een forse beweging naar rechts gemaakt en beide partijen begrijpen dat ze de kiezer alleen serieus nemen als ze met elkaar gaan regeren.

Tijdens de verkiezingscampagne waren immigratie en identiteit de twee belangrijkste thema's. Voor Kurz was dat natuurlijk geweldig: hij kon strenge maatregelen naar voren schuiven en vertrouwen op zijn charisma om zijn partij dat laatste zetje te geven.

Als minister van Buitenlandse Zaken bewees Kurz eerder al eerder tot het blok 'Orban' te horen dan het blok 'Verhofstadt.' Dat is dan ook meteen waarom dit fantastische resultaat van de ÖVP en de FPÖ Brussel grote zorgen zal baren. Daar zien ze Centraal-Europa opeens naar Oost-Europa schuiven wat denken over immigratie, identiteit en integratie betreft.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties