Rechtse populist tegen pro-EU kandidaat voor Tsjechische presidentsverkiezingen

Rechtse populist tegen pro-EU kandidaat voor Tsjechische presidentsverkiezingen

Er komt een tweede ronde voor de presidentsverkiezingen in Tsjechië. De rechts-populistische Milos Zeman heeft veertig procent gehaald en dat is niet genoeg voor een directe overwinning. In de tweede ronde moet Zeman het opnemen tegen de pro-Westerse en pro-EU kandidaat Jiri Drahos.

Drahos is een onafhankelijke kandidaat zonder partij en wil zich meer bewegen richting het Westen. Zeman wil juist warmere banden met Rusland. Daarnaast wil Zeman referenda voor het EU-lidmaatschap en het NAVO-lidmaatschap. Grote dingen dus die hij belooft en de vraag is of het hem gaat lukken als hij ook echt wint.

In Tsjechië is de polarisatie goed zichtbaar in deze presidentsverkiezingen. Westen tegen Rusland, pro-EU tegen anti-EU, conservatief tegen progressief. Het doet mij denken aan de presidentsverkiezingen in Oostenrijk waarbij de FPÖ kandidaat Norbert Hofer het moest opnemen tegen de linkse Alexander Van der Bellen. Uiteindelijk won Van der Bellen en was het een klap in het gezicht van de rechts-populistische beweging in Europa.

Zeman kan het de EU weer moeilijk maken door deze verkiezingen te winnen, maar waarschijnlijk wordt het weer een nek-aan-nek race, net als toen het in Oostenrijk was. Als Zeman wint, dan komen er nog spannende tijden voor het Europese land en de Europese Unie.

Als Drahos wint, dan is het de zoveelste nederlaag voor de rechts-populisten in Europa en dan wordt er geen referendum gehouden over het NAVO-lidmaatschap en het EU-lidmaatschap. Het land zal zich dan meer keren tegen Rusland, waardoor die supermacht haar grip nog meer verliest op het Europese vasteland. Spannend dus!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties