shutterstock 80300746

Rechtsstaat praktisch uitgekleed: 22.700 strafzaken uitgesteld wegens tekort aan rechters

Geen categoriemrt 06 2020, 16:00
Hè shit! Nét nu de criminaliteit weer stijgt, blijkt Nederland een gigantisch tekort aan rechters te hebben! Maar liefst 22.700 strafzaken worden uitgesteld. Zo'n tien procent van die gevallen zijn zaken waarbij minimaal één jaar celstraf is geëist door het OM.
Bezuinigingen en complexer geworden strafzaken zouden de grootste oorzaken zijn van dit probleem. De bezuinigingen zijn waarschijnlijk ingezet omdat men de dalende criminaliteitscijfers écht geloofde. 'Complexer geworden strafzaken' klinkt voor mij meer als een mix van toegenomen regelgeving, meer asiel- en immigratie-gerelateerde strafzaken en een gevolg van open grenzen, waardoor criminelen makkelijker kunnen vluchten. Maar het zou ook door zat andere redenen kunnen komen.
Het trieste is wel dat dit nieuws wéér wijst op een symptoom dat het helemaal niet zo goed gaat met Nederland, in tegenstelling tot wat ons altijd wordt voorgespiegeld. Bij economisch nieuws bijvoorbeeld. Onderwijs, zorg (met name Jeugdzorg), de Belastingdienst, politie, defensie, IND en noem het allemaal maar op. Het lijkt allemaal af te brokkelen en iedere sector natuurlijk op z'n eigen manier. Nu dus ook het rechtssysteem.
Ik weet niet of het echt zó erg is, maar alles bij elkaar kan ik maar niet aan de indruk ontsnappen dat zo'n beetje alle sectoren met een belangrijke rol in de samenleving, op hun tandvlees lopen. En waar het door komt? Onwil? Onkunde? Wanbeleid? Overbelasting? Zeg het maar. Waarschijnlijk een mix van alles.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten