Referenda in Noord-Italië: Lombardije en Venezo willen meer onafhankelijkheid

Geen categorieokt 23 2017, 8:10
Veel mensen zijn gefocust op de onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië, maar in Noord-Italië is er een andere beweging die ook meer onafhankelijkheid wil. Lombardije en Venezo, twee regio's in Italië, willen meer onafhankelijkheid van Rome en hebben gisteren twee referenda gehouden hierover.
Deze referenda hebben een duidelijke boodschap: een overweldigende 'ja' voor de regiobesturen om meer onafhankelijkheid te eisen van Rome. De rechts-populistische Lega-Nord is het grootst in Noord-Italië en is blij met deze uitslagen. De partij wil nog wel een onderdeel van Italië zijn, maar het is een logische gedachtegang dat dit nog maar een trede is naar onafhankelijkheid.
In Catalonië ging het ook eerst over meer onafhankelijkheid van Madrid. Steeds meer bevoegdheden werden weggegeven om de Catalanen tevreden te stellen. Met elke generatie werd de roep naar meer onafhankelijkheid groter. Dat komt natuurlijk omdat het gevoel in de regio is, dat er stiekem wordt gehoopt op totale onafhankelijkheid. De kans is zeer aanwezig dat dit ook geld voor Lombardije en Venezo.
In Venezo ligt onder andere Venetië en in Lombardije ligt Milaan. De twee regio's zijn goed voor dertig procent van het totale bbp van Italië. In Italië is er dan ook een grote frictie tussen het Noorden en het Zuiden, aangezien het Noorden veel rijker is dan het Zuiden. Die mensen hebben dus het gevoel dat er een soort transfer is van het Noorden naar het Zuiden. Hetzelfde geldt voor Catalonië, waar ook veel rijkdom is met betrekking tot Spanje en ook het gevoel hadden dat ze vooral veel geld voor de andere regio's moesten betalen.
Het is dan ook nog niet afgelopen bij Catalonië, in Italië komt de volgende onafhankelijkheidsslag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten