Retoriek van Merkel komt rechtstreeks uit de DDR

Geen categoriemei 19 2013, 10:15
In een ontmoeting met Paus Franciscus schoof Merkel haar bewondering voor communistische leuzen niet onder stoelen of banken.
Dit is toch werkelijk tenenkrommend om te horen uit de mond van één van de leiders van het Vrije Westen? Aldus De Telegraaf sprak bondskanselier Angela Merkel deze woorden:

Merkel is zaterdag op privéaudiëntie geweest bij paus Franciscus. De protestantse Duitse bondskanselier viel de leider van de Rooms-Katholieke Kerk bij in zijn kritiek op de „tirannie van de markt”.

„Het is waar dat economieën de mensen moeten dienen, maar dat dit de afgelopen jaren helemaal niet het geval is geweest”, aldus Merkel.

Beste mevrouw Merkel, ik weet dat u afkomstig bent uit het voormalige Oost-Duitsland, maar dat mag geen reden vormen om ook maar het minste beetje respect te tonen voor de dictatoriale staatsvorm die uw voormalige thuisland tientallen jaren lang gepromoot heeft. Zoals duidelijk werd bij de hereniging van Duitsland in 1990 had het communisme vernietigend toegeslagen in alle sectoren van het Oost-Duitse leven, niet in de laatste plaats de economie. Jawel: Oost-Duitsland was na vier decennia onder het juk van Moskou zo goed als failliet. Leeg. Op. Kaalgevreten.
West-Duitsland werd daarentegen hét succesnummer van het twintigste eeuwse Europa. Het land lag in puin na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar wist zich onder de eerste naoorlogse bondskanselier Konrad Adenauer stevig te herpakken. Waarom? Omdat de katholieke Adenauer geloofde in de kracht van het kapitalisme. Ja, hij voegde daar een vleugje katholiek sociaal gedachtengoed aan toe maar bleef trouw aan de kernprincipes van het enige systeem dat een vrij land kan hebben: een vrije markt met eigendomsrechten, die wordt overzien door een terughoudende overheid.
Kanselier Adenauer is inmiddels alweer bijna vijftig jaar dood, en de lessen uit het verleden lijken grotendeels vergeten. Zijn opvolger als hoofd van de Duits regering en CSU-leider is Angela Merkel, die maar al te graag diens lessen onder de bus gooit. Let wel: Duitsland is uitgegroeid tot dé belangrijkste economieën van Europa. Dankzij Adenauer en zijn politieke visie om het land van lederhosen en Oktoberfest stevig te positioneren in het hart van het Vrije Westen.
Maar toch acht Merkel het opportuun om te spreken van de "tirannie van de markt." Ik weet zeker dat Erich Honecker postuum en vanuit Zuid-Amerika de handen op elkaar slaat vanwege deze - ietwat verlate - overwinning van het Oosten op het Westen. Ik snap dat oneliners waarin je kapitalistische kernelementen verafschuwt exact is wat de socialistische Paus Franciscus wil horen, maar dat is geen reden om voor marionet van Rome te gaan spelen.
Communisme is een gevaarlijk experiment, en de eurozone kan zich geen flirt met deze ideologie veroorloven. Zeker niet vanuit Duitsland. Merkel moet zich kapotschamen voor dit beschamende gebrek aan kennis over de eigen vaderlandse geschiedenis, en het gebrek aan respect voor haar voorganger Adenauer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten