Rijken vluchten in goud en zilver

Rijken vluchten in goud en zilver

Waarin beleggen de superrijken der aarde momenteel hun vermogen? Goud en zilver! Waarom doen ze dat?

Vorige week stond in de Daily Telegraph een artikel waarin gewag werd gemaakt van een grote kapitaalvlucht van superrijken in goud en andere edelmetalen. Superrijken verplaatsen hun vermogen in deze beleggingstitels vooral, omdat ze hun vermogen willen beschermen tegen mogelijke waardeverminderingen en/of (nieuwe) belastingheffing. De krant beroept zich onder andere op de grootste online beleggingssite voor fysieke edelmetalen, bullionvault.com. Nu is één van de oudste beleggingswetten dat je niet alle eieren in één mandje moet stoppen, maar ik kan uit eigen waarneming bevestigen dat in elk geval één van die superrijken recent inderdaad ruim driekwart van zijn hele vermogen heeft overgezet in fysiek zilver en fysiek goud. Dat doe je als grote belegger natuurlijk niet zomaar, dus er is wel degelijk wat aan de hand.

Naast deze vlucht in goud en zilver zullen de superrijken van deze wereld ook niet rustig afwachten totdat de grijpgrage overheidshanden hun vermogens extra gaan belasten. Zoals ik gisteren al schreef zijn velen al bezig hun vermogens veilig te stellen buiten de EU. Nu is bijvoorbeeld Zwitserland nog een veilige vluchthaven, maar hoelang nog? De EU is druk doende om aan de leden van de E.E.R. (Europese Economische Ruimte) zoals Zwitserland en Noorwegen, dezelfde richtlijnen en verplichtingen voor te schrijven als ze aan de EU-lidstaten hebben gedaan.

Vorige maand was er een spectaculaire stijging van grote goudklompen van 12,5 kilo (in de handel aangeduid als 'Italian job', naar de gelijknamige film), van maar liefst 24,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, Maar ook bij de kilostaven zien een spectaculaire toename van de vraag; een teken dat er heel wat gaande is in de wereld van de superrijken. Nu is de goudprijs momenteel aan de lage kant, hetgeen eveneens een rol kan spelen, maar waarschijnlijker is dat de sterk gestegen vraag naar goud en zilver vooral voortkomt uit het willen beschermen van de vermogens door een toevlucht te zoeken in een 'veilige' belegging. In elk geval geldt dat voor die genoemde kennis.

En het zijn niet alleen high net worth individuals die grote hoeveelheden fysiek goud opkopen. Eerder meldde ik al dat diverse BRICS landen en leden van de Euraziatische Unie hetzelfde aan het doen zijn. Dat zullen ze beslist niet zomaar doen, maar met goede reden. Het rommelt behoorlijk aan het internationale valutafront en zolang de rente op internationale staatsobligaties laag blijft en een technische correctie van de internationale aandelenkoersen steeds waarschijnlijker wordt, is een belegging in goud en zilver zo gek nog niet.

Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties