Rode Kruis vertelt jongeren hoe ze 'veilig' lachgas kunnen gebruiken

Rode Kruis vertelt jongeren hoe ze 'veilig' lachgas kunnen gebruiken

What could go wrong?

Het is hartstikke leuk dat het Rode Kruis mensen wil beschermen, maar dit gaat wel heel ver. De organisatie vertelt jongeren nu namelijk hoe op zogenaamd veilige wijze lachgas kunnen gebruiken om high te worden.

Serieus? Ja, serieus. RTL Nieuws legt uit:

Omdat steeds meer mensen lachgas gebruiken, gaat het Rode Kruis festivalgangers tips geven over het gebruik ervan. De risico's van het middel moeten op die manier zoveel mogelijk worden beperkt. Hulpverleners willen voorkomen dat feestvierders op de EHBO-post belanden.

Zo vertelt het Rode Kruis "gebruikers" bijvoorbeeld dat ze verstandig genoeg moeten zijn om lachgas "zittend te inhaleren." Daarnaast is het onverstandig om het gas direct uit een "tank, patroon of spuit" te halen. Dit kan namelijk leiden tot "bevroren longen of lippen."

EHBO-instructeur van het Rode Kruis Lars van Driel heeft nog een toevoeging:

"Alcohol en lachgas werken verdovend, waardoor de ademprikkel minder wordt. Dat kan leiden tot zuurstoftekort."

Met andere woorden, gebruik géén lachgas en alcohol tegelijkertijd. Want dat is, aldus het Rode Kruis, absoluut niet verstandig.

Heel goed, want we weten allemaal dat "festivalgangers" heel goed naar dit soort advies luisteren. Daarom luisteren ze ook altijd als je ze vertelt dat ze helemaal geen drugs moeten doen. Toch?

Nee dus.

Hartstikke leuk hoor, dat het Rode Kruis mensen graag wil beschermen. Maar laat het "voorlichting geven over lachgas" maar over aan anderen. We willen dat soort dingen immers niet aanmoedigen -- want dat is wat het Rode Kruis zo doet. Eigenlijk wordt mensen verteld dat als ze het "zo en zo doen" het veilig en dus prima is.

Lees meer over:
drugs Lachgas Festival

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties