Roderick Veelo: "Voortdurend inschikken en opschuiven maakt van gewone Nederlanders boze burgers"

Roderick Veelo: "Voortdurend inschikken en opschuiven maakt van gewone Nederlanders boze burgers"

Veelo legt de vinger weer eens op de zere plek.

Er zijn niet veel columnisten van oude, gevestigde media die écht begrijpen wat er aan de hand is in het land, maar Roderick Veelo is gelukkig een uitzondering op de regel. De journalist van RTL Z legt de vinger met grote regelmaat op de zere plek en is totaal niet bang om het establishment -- zowel de media als de politiek -- te bekritiseren. Natuurlijk zet hij zijn vaste baan daar vrijwel zeker mee op het spel, maar hé, dat maakt hem alleen maar moediger.

In zijn nieuwste column legt Veelo uit dat "opschuiven en inschikken gewone Nederlanders tot boze burgers" maken -- een ontwikkeling die geheel terecht én logisch is.

Een voorbeeld? Aan de Waalsdoperlaan in Wassenaar staat al dertig jaar lang een tuincentrum. Mensen komen daar om lekker rond te scharrelen en natuurlijk om planten te kopen voor in huis en in de tuin. Het is geen grote zaak maar wel een gemoedelijke.

Maar dan: deze ontmoetingsplaats moet weg. De nieuwe Amerikaanse ambassade komt daar namelijk te staan. "Het is een indrukwekkend ontwerp," schrijft Veelo, "je zou zeggen, op veilige afstand van het tuincentrum, maar daar denken burgemeester en wethouders van Wassenaar heel anders over."

Door de nieuwe ambassade moet er namelijk een protestgebied komen en groencompensatie. En dat betekent dat het tuincentrum plaats moet maken voor een weidegebied. Niet omdat bewoners dat willen, maar omdat ze dit van hogerhand wordt opgelegd. Oh ja, en er wordt ook een plein neergezet zodat ultralinkse gekkies kunnen demonstreren tegen het beleid van Donald Trump. Want ANTIFA is natuurlijk vele malen belangrijker dan inwoners van Wassenaar.

De gewone Nederlanders die gemoedelijk rondscharrelen in hun kleine wereld zien een geliefde plek ten prooi vallen aan wereldpolitiek, groencompensatie en een juridisch gevecht om een afkoopsom. De bezoekers willen gewoon dat hun tuincentrum blijft. Maar ze maken geen schijn van kans en worden boze burgers.

Het probleem is dat dit niet een eenmalig verhaal is -- een uitzondering -- maar de regel. Op elk mogelijk gebied -- sociaal, cultureel, economisch en politiek -- doet de mening van de gewone Nederlander er niet toe en doet de elite gewoon wat ze wil. Sterker nog, als de gewone Nederlander aangeeft iets volstrekt onacceptabel te vinden krijgt hij te horen dat hij zijn bek moet houden omdat hij niet weet waar hij het over heeft. Dat is het dan weer. Opzouten, tokkie.

Het is nogal wiedes dat die gewone Nederlander het daar onderhand helemaal mee gehad heeft.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer