Rot toch lekker een eind op met dat preutse gejank over 'korte broeken mogen niet'

Geen categoriejun 26 2019, 8:00
Met de subtropische temperaturen van de afgelopen dagen liep ook de discussie op Twitter weer hoog op. Allerlei vingerzwaaiende modemiepjes en etiquette-etters kwamen uit hun hobbitholen vandaan om de rest van de natie hun dwingende mening over het fenomeen 'korte broek' op te leggen. Bij EenVandaag hadden de huilers zelf een eigen tv-item. Laat mij hier voor eens en altijd zeggen: kappen. Draag zelf geen korte broek als je het stom vindt, maar laat de rest van Nederland met rust met je gezever.
Vandaag lijkt het even geen 30 graden Celsius te gaan worden. Een welkome pauze in de hittegolf. Hopelijk kunnen de patrouillerende mode-agenten dan ook even afkoelen, want de afgelopen dagen waren ze weer overal aanwezig om hun vervelende meninkjes op te leggen. Het zit namelijk zo: hoge temperaturen betekent dat mensen minder en minder lange kleding aantrekken. Niemand zal in het z'n hoofd halen in een Speedo over straat te gaan, maar wel zie je veel mannen met korte broeken.
En ja hoor - daar moet weer eens uitgebreid wat van gevonden worden. De Staatsomroep spreekt van het "korte broek-dilemma". Een heuse etiquette-expert wordt opgetrommeld en die weet te vertellen:

"Voor mannen die op kantoor werken, is het niet gepast om een korte broek aan te trekken, zegt ze. "Dat zijn echte vakantie-outfits, meer iets om in te barbecueën. Als je een representatieve functie hebt bij een bedrijf kan je niet aankomen met een korte broek en sandalen. Dat is belachelijk." Bovendien vindt Ritsema dat mannen zich niet moeten aanstellen door een korte broek aan te doen naar het werk, want 'veel kantoorruimten hebben gewoon airconditioning'. "

Ook slippers mogen niet van Beatrijs Ritsema. Ondertussen mengt ook RTL-verslaggever Olaf Koens zich in de discussie, die botweg opmerkt dat "niet dragen" de beste manier is om een korte broek aan te hebben. En warmt nog even oude prak op van het Eindhovens Dagblad, waar ook weer zo'n vervelende zogenaamde stijlexpert z'n meningenkots over Nederland uitstort. Verder ook nog aandacht van De Volkskrant ("Bent u lang en heel dun, of klein en heel dik, dan is de korte broek niet voor u. Neem uw verlies en schaf een lange, linnen broek aan.") en een heel item van EenVandaag. Met daarin - jawel! - alweer zo'n modebetweter die even komt vertellen hoe andere mensen zich moeten gedragen.
Ik zal het dus nog maar even een keer zeggen, want kennelijk is het niet duidelijk. Maar hoe noemen we het als mensen die teksten zouden uiten over vrouwen, dat ze teveel bloot laten zien? Precies: dan is het ineens slutshaming en krijg je - terecht - met de spreekwoordelijke lange lat op de vingers. Leg mij vervolgens dan maar uit waarom het dan bij mannen wél oké zou zijn?
Feministen zijn al enkele jaren bezig tegen het fenomeen 'bikinilichaam'. Het idee dat vrouwen in de lente heel veel moeten afvallen om in de zomers weer in hun charmante bikini's te passen. Alsof alleen vrouwen met het uiterlijk van supermodellen een tweedelig badpak mogen aantrekken. Hoe kweek je dus een bikinilichaam, vragen de feministen dus retorisch. Pak een bikini uit de kast, en trek die aan je lichaam. Tada, je hebt een bikinilichaam! Niemand heeft het recht om vrouwen die een wat steviger postuur hebben leuke badkleding te ontzeggen. Baas in eigen kledingkast!
Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor mannen met korte broeken, al dan niet gepaard met teenslippers. Iedereen heeft kortebroekenbenen. De modepolitie die het zogenaamd beter weet en met allerlei obscure en zelfbedachte regeltjes komt aanzetten kan echt m'n rug op. Het is warm, dus ik draag een korte broek. Wat etiquette-egomaniakken daar van vinden, interesseert me weinig. De mening van De Volkskrant en de NOS zelfs nog veel minder. Ik doe dus ook vandaag weer een korte broek aan. En als ik de deur uitga, trek ik een paar flipflops aan. Deal with it, haters.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten