Rotterdam weigert tijdelijk asielzoekers uit 'veilige landen'

Geen categorieokt 30 2018, 19:00
Burgemeester Aboutaleb is er klaar mee! Asielzoekerscentrum in Beverwaard zal tijdelijk geen asielzoekers meer opnemen die uit 'veilige landen' zijn gekomen. Reden hiervoor is het aantal incidenten dat zich door deze groep steeds vaker voordoet.
Aboutaleb ziet een duidelijk verband tussen het aantal incidenten dat toeneemt en het soort asielzoekers dat zijn stad binnenkomt. Twee jaar geleden waren er nauwelijks incidenten of klachten en van half april (2018) tot nu zijn er al 79 incidenten geweest.
In Ter Apel, Weert en Oisterwijk schijnt dezelfde groep voor problemen te zorgen. De exacte reden is onbekend maar het zou verband kunnen hebben met het feit dat zij geen recht op asiel hebben en het land weer moeten verlaten. Ook Dublin-claimanten, mensen die elders al asiel hebben aangevraagd, zijn niet langer welkom in Rotterdam en mogen dus ook niet opnieuw aanvraag doen.
Aboutaleb, in samenwerking met het COA, schroeft de beveiliging van zijn azc op en wil mensen die niet langer in zijn azc welkom zijn, elders huisvesten.

"Rotterdam wil ruimte blijven bieden aan vluchtelingen die echt opvang nodig hebben. Voor hen is in Rotterdam een veilige plek. Voor mensen die zich niet aan de regels houden, is in onze stad geen plaats." ~ Burgemeester Aboutaleb

Andere gemeentes hebben nog niet gereageerd maar het is niet ondenkbaar dat zij met vergelijkbare maatregelen zullen komen als dit allemaal wordt doorgezet. Langzamerhand komt er dan toch eindelijk iets op gang en begint men in te zien dat zulke asielzoekers toch echt meer problemen opleveren dan aanvankelijk gedacht. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten