Rusland en VS gaan even de Palestijnse kwestie oplossen

Geen categoriedec 13 2014, 13:00
De overmoed van twee grootmachten treffend in beeld gebracht. De twee gaan echt het conflict in Israël niet oplossen.
De Verenigde Staten en Rusland gaan elkaar binnenkort ontmoeten om toch de Palestijnse kwestie nog eens te bespreken. Het is een probleem dat door geen van tweeën geschapen is, maar kennelijk voelen de grootmachten zich toch betrokken bij de situatie en willen ze deze oplossen:

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov gaan zondag praten over het Midden-Oosten. [...]

De twee ministers gaan praten over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. In het bijzonder moet dat gesprek gaan over de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. Ook zal er worden gesproken over andere ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

"De situatie in de regio is extreem ingewikkeld", zei Rjabkov. "De rol van onze landen kan niet worden overschat. De ontmoeting is van uitzonderlijk belang."

Heh. Lol. Natuurlijk vindt Rusland altijd dat diens invloed vrijwel grenzenloos is, maar ik zal het voor één keer laten Poetins lompe annexatieneigingen buiten dit artikel te houden.
Wat ik wel wil bespreken is de notie dat zowel Rusland als de Verenigde Staten hun kostbare tijd verdoen met pretenderen dat zij het zijn die de oplossing voor de Palestijnse kwestie in handen hebben. Dat hebben ze namelijk niet.
Wie dan wel? Israël en de Palestijnen, natuurlijk. Zij zijn immers de partijen in dit conflict en zij zijn degenen die een harmonieuze manier van samenleven moeten uitvinden. Momenteel is dat onmogelijk, maar ze zullen dit zelf moeten bereiken. Door het buitenland min of meer opgelegde vredesakkoorden - zoals Oslo - zijn altijd maar voor korte duur, omdat ze voornamelijk draagkracht genieten buiten de grenzen van Israël en de Palestijnse gebieden, maar er niet binnen. Samen met gematigde Palestijnen moet Israël een manier vinden om Hamas voorgoed uit het politieke krachtenveld weg te nemen, want deze club is het voornamelijk die duurzame vrede onmogelijk maakt.
Maar zoals gezegd: Israël en de Palestijnen moeten dit zelf doen. Want Amerikanen en Russen kunnen nog met zoveel overtuiging vinden dat Israëliërs en Palestijnen elkaar de kop niet meer in moeten slaan, maar uiteindelijk zullen de strijdende partijen dat ook zelf moeten vinden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten