Rusland klaar voor invasie Oekraïne

Geen categorienov 26 2014, 21:00
Poetin heeft een deel van Oekraïne al bezet, maar de oorlogshitser heeft een oogje op de rest van het land.
Het is algemeen bekend dat Rusland achter de bezetting van Oekraïne zit en dat Poetin (indirect) verantwoordelijk is voor de aanslag op MH17. Maar Poetin wil nog veel meer macht uitoefenen in de Oost-Europese regio. Hij kijkt met een schuin oog naar de rest van het grondgebied van Oekraïne.
Volgens Philip Breedlove, de hoogste militaire bevelhebber van de NAVO, staat het Russische leger klaar naast de grens van Oekraïne. Niet omdat ze het daar zo gezellig hebben. Nee, Rusland is klaar voor een totale invasie van Oekraïne. En:

Volgens Breedlove is ook een groot aantal Russische militairen actief in Oekraïne. Ze trainen en adviseren rebellenstrijders. Moskou ontkent categorisch dat het een directe rol speelt in Oekraïne. Oekraïne heeft tot dusver militaire hulp toegezegd gekregen van diverse westerse landen. Breedlove zei dat de focus moet komen te liggen op het uitbreiden van de mogelijkheden van de Oekraïense strijdkrachten.

De reactie van Poetin is even voorspelbaar als leugenachtig: "We vormen voor niemand een bedreiging en zijn niet van plan om ons in geopolitieke spelletjes of intriges te mengen, laat staan in conflicten. Ongeacht wie ons daarbij probeert te betrekken."
Poetin wacht op een goed excuus om de rest van Oekraïne binnen te vallen. Dat doet hij overigens alleen als hij er 100 procent zeker van is dat de andere Europese landen traag en slap blijven reageren op zijn machtspolitiek. Daarom moeten we, met de NAVO, ervoor zorgen dat Poetin een halt wordt toegeroepen door een rode lijn te trekken. Tot hier en niet verder.
Misschien moesten we Oekraïne maar eens lid maken van de NAVO. Dat zal Poetin leren.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten