Rusland wil vergiftigde Julia Skripal ontmoeten om het karwei af te... pardon... met haar te praten. Echt hoor!

Rusland wil vergiftigde Julia Skripal ontmoeten om het karwei af te... pardon... met haar te praten. Echt hoor!

Rusland wil gaan praten met Julia Skripal, die eerder deze maand samen met haar vader vergiftigd werd in het Engelse Salisbury. Rusland vindt dat ze daar recht op hebben en wijzen op het internationale recht.

Naar alle waarschijnlijkheid is het Rusland geweest die Julia Skripal en haar vader Sergej eerder deze maand heeft vergiftigd in het Britse plaatsje Salisbury. Het sovjetmiddel Novischok werd gebruikt, wat direct op de zenuwen slaat en waardoor vader en dochter nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. En nu wil de dader van die aanslag ook nog eens even leuk met Julia Skripal babbelen, die zodanig is opgeknapt dat ze binnenkort weer een gesprek kan voeren. Rusland wil daar graag misbruik van maken:

"Enkele dagen geleden meldde het ziekenhuis dat de twee behandelt, dat de toestand van de 33-jarige Joelia Skripal snel verbetert. Rusland wil daarom graag horen wat de vrouw zelf over de vergiftiging te zeggen heeft. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het eerst gaat polsen hoe Joelia Skripals over het verzoek denkt, voordat het met een antwoord aan Moskou komt."

En dat antwoord van Boris Johnsons ministerie lijkt me het enige goede antwoord: Rusland heeft zojuist twee mensen - bijna - in koelen bloede vermoord. Ook al lijkt Julia Skripal die moordaanslag te overleven, helemaal de oude zal de 33-jarige vrouw vermoedelijk nooit meer worden. De kans is groot dat ze de rest van haar leven meervoudig gehandicapt zal blijven.

Dat Rusland dat verzoek doet met een beroep op het internationale recht, is helemaal bespottelijk. Dit is het land dat de vervolging van de daders achter de MH17-aanslag keer op keer blijft traineren. Een internationaal tribunaal om deze criminelen op te sporen en te berechten werd door Rusland vrolijk weggestemd in de VN Veiligheidsraad. En dit land meent nu het Verenigd Koninkrijk de les te kunnen lezen over recht? Ga toch trojka rijden, joh.

Als ik Julia Skripal was, zou ik de rest van m'n leven zo ver mogelijk vandaan blijven bij Rusland, Russische diplomaten en alles wat met dit moordlustige land te maken heeft. Of in ieder geval in de aankomende tijd. Want laten we wel wezen: wie wil er nu weer een bezoekje van haar net-niet-moordenaar aan haar ziekenhuisbed? Precies, niemand toch?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties