Russische trollen misleiden zo'n beetje alle Nederlandse media met bedrieglijke Twitter-accounts

Geen categoriedec 09 2017, 9:10
Nederlandse media blijken bepaald niet immuun voor doortrapte grappen en grollen uit Rusland, zo blijkt uit een artikel van het NRC vandaag.
Dat Rusland via allerlei slinkse tactieken het Europese discours probeert te beïnvloeden is iets waarvan al langere tijd duidelijk is dát het gebeurt, maar concreet bewijs ontbrak vaak. Vandaag arriveert dat dan eindelijk, via een aardig moppie onderzoeksjournalistiek van het NRC Handelsblad. De krant bekeek namelijk hoe vaak accounts werden geciteerd waarvan de Amerikaanse opsporingsdiensten hebben bewezen dat ze werden bestuurd door overheidsdienaren in Russische 'trolfabrieken' in o.a. Sint Petersburg. En wat dan blijkt is dat alle Nederlandse media er meerdere keren voor gevallen zijn. De politieke kleur van het medium maakt daarbij niet echt uit; zo'n beetje alle bekende platforms zijn er wel eens ingetrapt.
Koploper is PowNed.tv (zeven keer), gevolgd door GeenStijl (zes keer). Ook De Volkskrant werd vier keer bij de neus genomen. En - om de hand in eigen boezem te steken - wij ook vier keer. Onze hoofdredacteur Michael van der Galiën zegt daarover:

„Het is vervelend om te horen dat veel Nederlandse media in de luren gelegd zijn door trollen”, zegt hoofdredacteur Michael van der Galiën van DDS. „Het bewijst maar weer dat we bijzonder goed moeten opletten. Tegelijk valt bij ons de schade ook wel weer mee. Dat het vier keer is gebeurd, is vier keer te veel, maar het is dus ook niet zo dat de Russen het nieuws elke dag domineren.” DDS heeft de tweets verwijderd.

Of althans, dat is hoe het NRC zijn reactie optekent. In werkelijkheid heeft Michael ze dit gezegd:

"Het is vervelend om te horen dat veel Nederlandse media in de luren gelegd zijn door trollen. Wij blijkbaar ook enkele malen. Daarmee zijn we er net zo vaak ingetrapt als de Volkskrant. Ik neem aan dat zij dat net zo vervelend vinden als wij.

Dat gezegd hebbende valt de schade ook wel weer mee als je in aanmerking neemt dat het in totaal vier keer is gebeurd. Dat is vier keer te veel, maar het is dus ook niet zo dat de Russen het nieuws elke dag domineren.

Natuurlijk moet er wel iets aan gebeuren. Wij zijn blij dat de VS deze informatie vrij heeft gegeven zodat we allemaal kunnen zien op welke manier en wanneer Russische trollen onverhoopt nieuwsmedia in het Westen bespelen. Het bewijst maar weer dat we bijzonder goed moeten opletten."

En voor de liefhebber: we hebben de tweets uit de artikelen gesloopt, ook al zijn de accounts achter de berichten allang door Twitter geschorst vanwege hun malicieuze activiteiten. Ze deden zich namelijk voor als bijvoorbeeld de afdeling van de Republikeinse Partij uit Tennessee, die er een dagtaak aan had om protesten tegen president Donald Trump als veel gewelddadiger en extremistischer neer te zetten dan ze daadwerkelijk waren.
Een ander account dat actief was en werd geciteerd door Nederlandse media was genaamd "FoundingSon", en deed zich voor als een christelijke Amerikaanse patriot. In werkelijkheid zat achter het account echter een slinkse Rus met een dubbele agenda.
Het bewijst maar weer eens dat we met z'n allen gewoon goed moeten blijven opletten. Rusland zoekt een vaste voet aan de grond, en door middel van rare activiteiten op social media lijken ze die zo nu en dan inderdaad te krijgen. Dat moet met alle middelen bestreden worden, want Nederland is een vrij land met een onafhankelijke en vrije pers. En moet dan ook vooral blijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten