Rutger Schuil: 'Samsom moet een draaikont worden'

Geen categoriemei 06 2013, 18:00
Oh ja, dat werkt.
Publicist Rutger Schuil heeft een goed idee: hij vindt dat Diederik Samsom zijn voorganger als leider van de PvdA Wouter Bos achterna moet. U weet wel, dezelfde Bos die de verkiezingen uiteindelijk verloor door een fantastische one-liner van Jan Peter Balkenende: "U draait en bent oneerlijk".
Samsom heeft daarvan geleerd dat hij zijn rug zo vaak mogelijk recht moet houden. Schuil:

Daarom hanteert partijleider Samsom nu het devies afspraak is afspraak. Het probleem van deze aanpak is dat je nooit terug kan komen op afspraken die in het verleden zijn gemaakt maar naderhand toch niet verstandig bleken te zijn. Het creëert een vorm van tunnelvisie binnen een partij als deze nooit meer van mening mag veranderen. Zelfs nadat nieuwe feiten aan het licht komen, zoals de zelfmoord van de asielzoeker Dolmatov en een congres waarin de leden zich uitspreken tegen de strafbaarheid van illegaliteit, blijft het devies ongewijzigd.

Ook zegt hij iets over dat uit peilingen zo blijken dat de PvdA-achterban heel sterk gekant is tegen de strafbaarstelling van illegaliteit.
Nou weet ik niet precies op welke peilingen Schuil doelt, maar de peilingen die mij onder ogen zijn gekozen impliceren dat het ongeveer 50 / 50 is, en dat het de PvdA in ieder geval géén zetels kost. Sterker nog, bij de Hond krijgen Samsom en co er een zetel bij.
Wat dit betekent? Schuil wil zijn eigen visie opleggen aan zijn hele partij. Hij maakt er een leuk verhaal van, maar is hij zelf tegen strafbaarstelling, en dus moet Samsom daar ook mee akkoord gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten