Rutte en Asscher reageren op overlijden Wim Kok: "Een man om naar op te kijken"

Geen categorieokt 20 2018, 19:00
Dat Rutte erg veel op had met Kok is niet verrassend: feitelijk is hij natuurlijk diens politieke erfgenaam.
Ook Mark Rutte heeft natuurlijk te horen gekregen dat oud-premier Wim Kok op 80-jarige leeftijd overleden is. Een reactie van de huidige premier kon dan ook niet lang op zich laten wachten.
Rutte laat weten dat Kok in zijn ogen "een man [was] om naar op te kijken... alleen al vanwege zijn lange staat van dienst en zijn grote betekenis voor ons land." Hij gaat verder:

"In 1976 werd Wim Kok de activistische eerste voorzitter van de FNV. In 2002 nam hij afscheid als gezaghebbend minister-president. In de tussenliggende jaren was hij zowel architect als aannemer van het Nederlandse poldermodel, waarvoor hij ook internationaal respect en waardering afdwong."

Maar Rutte was nog niet klaar:

"Als minister van Financiën en later als premier van twee kabinetten stond Wim Kok boven de partijen. Volkomen betrouwbaar, volkomen integer en altijd gericht op een oplossing. Die hang naar nuance, naar degelijkheid en naar het verstandige compromis typeert hem als bestuurder misschien nog wel het meest."

En:

"Hij was een man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel die hoge eisen stelde aan zichzelf en aan de mensen met wie hij werkte. Met zijn sobere nuchterheid stond hij in de beste traditie van Willem Drees."

Vervolgens noemt hij Kok een "groot man aan wie ons land veel dank is verschuldigd."
Natuurlijk gaan dit soort uitspraken veel verder dan nodig is. Als Rutte een echte liberaal was had hij op een vriendelijke wijze zijn mening over Kok kunnen geven -- Kok de man, Kok de leider, Kok de premier, én Kok de sociaaldemocraat. Hij had vriendelijke woorden kunnen gebruiken om de man te beschrijven, maar wel zónder dat op een manier te doen waarvan je denkt: 'Zo. Die was dus een Kok-fan."
Dat hij dat soort superlatieven gebruikt om Kok te beschrijven zegt bijzonder veel over Rutte. Alles, eigenlijk. Als je naar zijn manier van leiding geven kijkt, zijn bereidheid om compromissen te sluiten, en zijn beslissing om de VVD een middenpartij te maken zie je dat hij feitelijk Koks erfgenaam is. De man is de VVD-versie van Kok.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten