Oud-premier Wim Kok overleden aan hartkwaal

Geen categorieokt 20 2018, 18:00
De premier van Paars is niet meer.
Oud-vakbondsman en oud-premier Wim Kok is overleden. Zijn familie maakte dat vandaag bekend. Hij werd 80 jaar oud en overleed in de aanwezigheid van zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Een hartkwaal werd hem uiteindelijk fataal.
Kok begon aan zijn sociaaldemocratische carriere als vakbondsleider. In 1986 volgde hij Joop den Uyl, nog zo'n historische PvdA-figuur, op als leider van de Partij van de Arbeid. Onder Lubbes was hij vicepremier én minister van Financiën. Maar toen, in de jaren 90, mocht hij zelf aan het hoofd van een kabinet zitten: de Paarse kabinetten welke een coalitie waren tussen VVD, PvdA en D66. In 2002 stapte hij uit de landelijke politiek.
Koks leiderschap van de PvdA is interessant omdat hij een meer gematigde koers koos. Den Uyl was echt een socialistische hakbijl, Kok was dat niet -- of veel minder, in ieder geval. Daardoor kon hij natuurlijk prima regeren met D66 en de VVD. Hij was premier tijdens een voor Nederland buitengewoon mooie periode van economische groei.
Helaas bleek die economische groei deels te komen door een internet-bubbel... en waren er andere, culturele en sociale problemen die onder zijn leiderschap genegeerd werden. Denk aan de immigratieproblematiek, waarover elk debat zelfs dood werd geslagen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de problemen in het onderwijs, die toen begonnen.
Maar goed, al met al had Kok natuurlijk wel degelijk een bijzondere carriere, zeker in de ogen van PvdA'ers. Daarnaast was Kok een goede vent, wat je niet zo vaak ziet in de politiek, zeker niet wat betreft leiders van de grote partijen. Ook dát moet gezegd worden op zo'n dag als vandaag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten