Rutte legt eindelijk z'n formatiekaarten op tafel: hoopt op kabinet met VVD, D66, CDA en ChristenUnie

Rutte legt eindelijk z'n formatiekaarten op tafel: hoopt op kabinet met VVD, D66, CDA en ChristenUnie

Mark Rutte met mondkapje. © TCE MEDIA / DH

Als het aan premier Mark Rutte ligt, worden de partijen van zijn huidige kabinet ook de nieuwe deelnemers in een toekomstig Rutte IV. Bijna drie maanden na de Tweede Kamerverkiezingen heeft de VVD-partijleider dan eindelijk onthuld met welke partijen hij het liefst tot 76 zetels telt. Behalve zijn eigen VVD, moeten dat dus het CDA van Wopke Hoekstra, Sigrid Kaag en haar D66 en de door Gert-Jan Segers geleide ChristenUnie worden.

Dat vertelde de premier aan verslaggevers van de NOS voor hun formatievlog. VVD-D66-CDA-CU "zou onze voorkeursvariant zijn", aldus de minister-president: "De ChristenUnie, daar kunnen we goed mee werken." Eventueel zou de laatste partij ook vervangen kunnen worden door PvdA, GroenLinks, Volt of JA21, meldde Rutte, maar gezien de prettige samenwerking met de ChristenUnie heeft hij liever de bevindelijk-gereformeerden als coalitiepartner.

De keuze van Rutte voor de ChristenUnie is opvallend. Gert-Jan Segers sloot in april het vormen van een kabinet met Mark Rutte als premier nog uit.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties