Rutte: 'Stem PvdA!'

Geen categoriesep 17 2014, 10:17
Nog genanter wordt het niet.
Rubberen Rutte - de premier van ons land én hoegenaamd de leider van de liberale VVD - is maar wat te spreken over coalitiepartner PvdA. Sterker nog, zijn liefde voor de sociaaldemocraten gaat zo ver dat hij linkse kiezers feitelijk oproept om massaal op hen te stemmen.
Zie deze citaten op Nu.nl:

Toch verwacht hij dat de peilingen zullen bijtrekken. "De PvdA zal aantrekken, omdat ook hun achterban zal zien dat ze er zijn als schild voor de zwakkeren", stelt Rutte. 

PvdA levert

"Ze zullen zien dat de voorzieningen er zijn voor wie ze nodig hebben en dat de kostenstijging in de zorg is beperkt, maar de kwaliteit volledig overeind is gebleven, zo niet is verhoogd. Mensen zullen zien: de PvdA levert." 

De PvdA levert? En dan niet qua liberale ideeën, maar qua socialistische plannetjes (die de economie, de zorg, het onderwijs, en ga zo maar door uiteindelijk schaden)? En meneer de liberale premier is daar blij mee en adopteert de sociaaldemocratische logica van de PvdA om dit punt te maken?
In het verleden verdedigde hij Rutte I ook, maar dat deed hij door te stellen dat hij graag een meerderheid wilde behouden in de Tweede Kamer, niet door het christendemocratische evangelie opeens te verkondigen.
Als gezegd is dit buitengewoon genant. Je kan pragmatisch zijn als politicus en blij zijn met je coalitiepartner, maar tegelijkertijd je afstand tot hem bewaren omdat je er op ideologisch vlak heel andere gedachten op nahoudt. De VVD regeert met de PvdA, maar dat betekent niet dat Rutte de oplossingen van die partij ineens met hart en ziel moet verdedigen; het is een compromis, niet meer dan dat. Juist een liberaal zou moeten geloven dat de plannen van de PvdA op lange termijn niet voor minder, maar voor meer problemen zorgen voor lagere inkomensgroepen.
Rutte is de grootste kameleon die er rondloopt in de politiek. De man heeft totaal geen eigen ideeën. Dat wisten we al. Maar als leider van de VVD doet hij er verstandig aan om op zijn minst net te doen alsof hij het liberalisme daadwerkelijk onderschrijft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten