shutterstock 1231680865

Rutte wil 20.000 euro aan onnodige reiskostenvergoeding niet terugbetalen

Geen categoriedec 07 2019, 11:00
Premier Mark Rutte vindt het volstrekt overbodig om de reiskostenvergoeding die hij tussen 2006 en 2010 kreeg van Vadertje Staat terug te betalen aan de belastingbetaler. Ja, hij maakte voor zijn zakelijke reizen vooral gebruik van een auto met chauffeur van de VVD, maar hé: de vergoeding was er nou eenmaal!
"Eerlijk gezegd heb ik daar toen niet zo over nagedacht, iedereen kreeg die vergoeding," aldus Rutte op vrijdag. "k denk eerlijk gezegd dat als ik nu het besluit zou moeten nemen, ik geen gebruik zou maken van die reiskostenvergoeding."
Joh! Wat ontzettend vriendelijk van je, man! Maar wel een vraagje: waarom maakte je er toen wél gebruik van terwijl je je eigenlijk steeds liet rondrijden in een partij-auto? Ik wil niet vervelend doen hoor -- ik gun iedereen een financiële meevaller -- maar ik vraag het me toch af. Je had toch ook gewoon kunnen zeggen dat je er geen gebruik van maakte en dat je het geld dus niet hoefde te hebben. De belastingbetaler was je ongetwijfeld dankbaar geweest.
Hoe dan ook, hoewel hij zegt dat hij nu geen gebruik van gemaakt zou hebben, stelt hij ook dat hij niets terug wenst te betalen. "Die vergoeding is ooit in de jaren 90 ingevoerd omdat het systeem van declaraties niet werkte. Toen was iedereen het er over eens dat zulke forfaitaire vergoedingen beter waren. Dat stond ook los van de vraag of iemand gebruik kon maken van een fractieauto," aldus Rutte.
Ja, daar stond het ongetwijfeld los van. De regels voor dit soort vergoedingen worden immers vastgesteld door de Tweede Kamer... En laten Tweede Kamerleden nou ook meteen de mensen zijn die van die regels profiteren. Ach ja.
"Ik besluit dat ik recht heb op meer geld." Hop, de kassa wordt geopend, en klaar. Héérlijk.
Afijn. Hoewel het makkelijk scoren is om Rutte neer te sabelen moet ook ik toegeven dat er wel één klein probleempje is... 20.000 euro is niet een klein bedrag. Ook voor een minister-president is dat fors. Als het nou om 5.000 ging, soit. Maar 20.000? Dat voelt hij ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten