Video: Update van Mark Rutte, verdedigt wachtgeldsnoeper Klaas Dijkhoff: "het is een recht waar hij gebruik van maakt"

Geen categorienov 30 2019, 17:00
Bij de wekelijkse persconferentie van de Minister-President werd kort ingegaan op de wachtgeldregeling van Klaas Dijkhoff. Volgens premier Rutte is het onnodig om parlementaire zaken te bespreken bij de kabinetsconferentie, maar gaat hij toch kort in op de regeling. Volgens Rutte is er weinig aan de hand in de casus-Dijkhoff en maakt zijn VVD-collega slechts "gebruik van een recht dat hij heeft".
De wachtgeldregeling voor politici en bestuurders is omstreden. Met name omdat zij in vergelijking met anderen aanspraak maken op riante vergoedingen. Er zijn echter argumenten te noemen vóór de wachtgeldregeling, maar tegelijkertijd zijn er gelijk sterke argumenten tegen. In ieder geval vindt Mark Rutte de discussie volledig legitiem, maar spreekt hij als premier niet over 'een regeling bedoeld voor Kamerleden'.
De bij Nieuwspoort aanwezige journalisten vonden Ruttes afwijzing om over de wachtgeldregeling in gesprek te gaan wat flauw, maar begrepen wel waarom. Uiteindelijk gaat de Tweede Kamer zelf over de arbeidsvoorwaarden van de volksvertegenwoordigers en zou het debat over de wachtgeldregeling voor politici daar moeten worden gevoerd. Wel waren journalisten nieuwsgierig waarom Mark Rutte zelf géén gebruik maakte van de regeling, maar zijn collega, Klaas Dijkhoff (VVD), dus wel.
Volgens Rutte is de keuze om het wachtgeld wel of niet te accepteren 'aan het individu' en maken de wachtgelders slechts 'gebruik van de rechten die zij hebben'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten