Ruzie in België over asiel voor Catalaanse leider: premier wil het niet, staatssecretaris van Asiel wél

Geen categorieokt 29 2017, 21:00
Belgische bewindspersonen vliegen elkaar in de haren vanwege Catalonië.
Hoewel België werkelijk niets te maken heeft met de situatie in Spanje zorgt de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd toch voor onrust bij onze zuiderburen. Op zaterdag zei staatssecretaris van Asiel en Migratie Francken namelijk dat de Catalaanse regiopresident Puigdemont welkom is in België als het autoritaire optreden van Madrid hem dwingt om te vluchten.
De Spaanse premier Rajoy is daar heel erg boos om. Hij gelooft namelijk dat het een uitnodiging is aan Puigdemont, wat natuurlijk klopt.
Om ruzie met Spanje te voorkomen heeft de Belgische premier Michel nu ingegrepen. Hij liet vandaag weten dat Francken voor zijn beurt sprak, dat politiek asiel voor Puigdemont niet aan de orde is (voorlopig), en dat de Belgische regering aandringt op dialoog tussen Madrid en Barcelona.
Met andere woorden, staatssecretaris Francken moet zijn mond houden wat Michel betreft. De premier wordt gesteund door minister Geens van Justitie (Geen Justitie?) die zegt dat deze beslissing aan hém is (als het zover komt), niet aan Francken. Want staatssecretarissen zijn in België blijkbaar niets meer of minder dan receptionisten voor ministers.
Nou ja, ze krijgen toch een auto met chauffeur, dus dat maakt ongetwijfeld een hoop goed.
Het zou natuurlijk geweldig hilarisch zijn als de Belgische regering hierdoor in de problemen komt. Belgischer dan dat wordt het niet: een regering valt door een ruzie over iets dat nooit zal plaatsvinden -- als Puigdemont vlucht zal hij immers ongetwijfeld niet naar België gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten