Salah Abdeslam verzet zich niet meer tegen uitlevering aan Frankrijk

Salah Abdeslam verzet zich niet meer tegen uitlevering aan Frankrijk

De terrorist is van gedachten veranderd, en wil worden uitgeleverd.

De advocaat van Salah Abdeslam had verrassend nieuws vanmorgen: zijn terroristische cliënt verzet zich niet langer tegen uitlevering aan Frankrijk. Abdeslam moest vandaag in de rechtbank verschijnen, maar liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. De terrorist zelf was nergens te bekennen.

Abdeslam verzette zich eerst tegen uitlevering aan Frankrijk. Dat land wil de terrorist berechten voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van 13 november 2015, en had de Belgische regering om uitlevering verzocht. Nu Abdeslam zich niet langer verzet, zal hij waarschijnlijk spoedig naar Frankrijk worden gebracht om daar terecht te staan.

Abdeslam zou tegenover de politie hebben verklaard dat hij in zich in Parijs eerst wilde opblazen bij het Stade-de-France stadion, maar dat hij van gedachten veranderde en zijn bomgordel achterliet. Dat is in lijn met eerdere theorieën rond Abdeslams ontsnapping uit Parijs. Of de terrorist zich daarna weer heeft aangesloten bij ISIS-aanhangers in Brussel, of dat hij zich in zijn eentje heeft verscholen, is nog onduidelijk.

Waarschijnlijk hebben de Brusselse aanslagplegers besloten om hun plan versneld in werking te stellen nadat Abdeslam werd opgepakt. Ze zouden bang zijn dat hij hun plannen zou onthullen aan justitie – snel na zijn arrestatie wilde Abdeslam al "informatie" geven in ruil voor strafvermindering. Om te zorgen dat hun plan niet werd verijdeld, hebben de broers El Bakraoui, hun bommenmaker Najim Laachraoui, en een vierde, nog onbekende man, de aanslag sneller uitgevoerd dan oorspronkelijk het idee was.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties