Samenwonen? Zo kom je tot een goed compromis!

Geen categorieapr 15 2019, 14:30
Het heeft even geduurd maar nu is het moment aangebroken; jullie gaan samenwonen! Het maakt niet uit hoeveel tijd je samen hebt doorgebracht, op het moment dat je samen in een appartement of huis gaat wonen zullen er situaties ontstaan waarbij je niet dezelfde mening deelt. De sleutel tot een goede relatie is het maken van compromissen, waarbij de gedachten en gevoelens van beide partners gehoord worden. Dat is niet altijd even eenvoudig, met de tips op deze pagina zorg je ervoor dat je niet alleen goed samen zult wonen, maar ook samen kunt leven!

Keuzes maken begint bij goed luisteren naar elkaar

Je kunt een lijstje maken met alle zaken die voor jou belangrijk zijn, maar het is minstens zo belangrijk om naar de wensen en dromen van jouw partner te luisteren. Dat neemt overigens niet weg dat je voor jezelf moet formuleren wat jij wilt in de woning én verwacht van de relatie in het algemeen. Wanneer je dit zelf niet weet, kun je dit ook niet delen met de persoon naast je. Openheid en eerlijkheid moeten daarbij de basis vormen, daar zul je gedurende jullie samenzijn nog veel aan hebben! Dus; zorg dat jouw verwachtingen helder zijn, deel deze met jouw partner en luister naar de verwachtingen van jouw geliefde. Als het honderd procent een match blijkt te zijn betekent dat A: jullie zijn het eerste koppel in de historie van de wereld die overal hetzelfde over denken of B: iemand speelt niet geheel open kaart. Optie B. is een stuk waarschijnlijker!

Schattig of irritant?

Leuk hé zoals hij altijd de WC bril omhoog laat staan! Schattig hoor hoe zij die BH’s overal door het appartement laat slingeren… Zeker in het begin van een relatie lijkt alles schattig en bijzonder, precies diezelfde eigenschappen kunnen na verloop van tijd flink irritant worden. Ben hier op voorbereid, want de kleinste details kunnen in jouw hoofd uitgroeien tot een enorm probleem. En jouw partner heeft dat soort irritaties ook bij jouw gedrag en eigenaardigheden. Voor een deel kun je hier rekening mee houden en irritant gedrag aanpassen. Toch zullen er zaken zijn die gewoon niet meer te veranderen zijn, ieder mens heeft gewoontes die dusdanig zijn ingebakken dat je er niet meer uit loskomt. In dat geval moet je accepteren dat hij nooit het dopje op de tube tandpasta doet, en zij draait de toiletrol altijd naar de verkeerde kant. Voor de duidelijkheid; naar binnen toe is de verkeerde kant, daar is geen discussie over mogelijk!

Gulden middenweg met persoonlijke accenten

Zeker wanneer het je eerste eigen woonruimte betreft, zul je grootste ideeën hebben over de inrichting. Helaas stemmen jullie droom inrichtingen niet altijd overeen, dus moet je een compromis sluiten. Kies dan voor een neutrale inrichting, en voeg hier persoonlijke accenten aan toe. Paarse kussens staan leuk, een paarse bank is toch wat teveel. De muur in reggae kleuren beschilderen is overweldigend, een mooi tapijtje zou wel kunnen. Gedurende het jaar kun je hier en daar wat elementen vervangen.

Beide een ‘carte blanche’ kamer

In een loft appartement zal dit niet mogelijk zijn, wanneer je meer ruimte hebt is een kamer voor ieder persoon ideaal. Een hobbykamer, een ‘mancave’ of een games room, wat jij wilt. Hoewel mannen hier vaak meer mee bezig zijn, heeft een vrouw ook behoefte aan een eigen plekje dat ze op haar manier kan inrichten. In een loft zou je met room dividers een stukje kunnen afbakenen voor privégebruik.

Maak van gordijnen multifunctionele wanden

Vensters zijn belangrijk in iedere woning, zonder zonlicht verwelken we als een bloemetje. Maar fel zonlicht kan spiegelen in de televisie, of de kamer bloedheet maken in de zomer. En in de winter wordt het vroeger donker dan jullie thuis zijn, niet echt veilig met inbrekers dus. Daarom mogen elektrische rolgordijnen op maat niet in jouw uitzet ontbreken. Met elektrische rolgordijnen kun je niet alleen vanaf de bank de gordijnen sluiten wanneer het ‘gezellig’ wordt in huis tijdens het binge-watchen, je kunt ook de gordijnen laten sluiten op een timer. Dat is veilig voor jezelf en jouw bezittingen. Met elektrische rolgordijnen op maat kun je de ruimte geheel verduisteren, dan wordt een raam een soort muur. Tenzij jouw kamer erg groot is in oppervlakte kun je het beste voor een lichtere tint kiezen. Dat maakt de ruimte optisch groter. Met gekleurde verlichting kun je dan het licht laten weerkaatsen op de raamdecoratie voor een mooie gloed in de kamer.

Mensen veranderen, jouw interieur groeit mee

Na verloop van tijd zullen jullie beide andere inzichten krijgen, en misschien komen er nog kinderen bij die ook een mening hebben. Let daarom op met ‘permanente’ keuzes waar je later spijt van zult hebben. Vaak gaan deze keuzes gepaard met grote investeringen. Kies voor flexibiliteit, en laat de woning meegroeien met jullie relatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten