Saoedi-Arabië daagt Iran uit

Geen categoriejan 17 2012, 9:00
Terwijl Europese landen en Japan op het punt staan de Verenigde Staten te volgen in een boycot van Iraanse olie laat Saoedi-Arabië onverlet weten in het geval van nood de Iraanse olieproductie te kunnen compenseren.
In een interview met CNN verklaarde de Saoedische olieminister maandag dat zijn land maar aan de knoppen hoeft te draaien om de productie op te schroeven.
Het koninkrijk produceert nu zo'n tien miljoen vaten olie per dag. Volgens Ali Al-Naimi kan dat "onmiddellijk" opgehoogd worden tot bijna twaalf miljoen. Mocht de Iraanse export wegvallen dan spring Saoedi-Arabië dus bij om de prijs stabiel te houden op zo'n $100 per vat.
De Saoedische regering wil de olieprijs boven de $80 per vat houden. Bij een lagere prijs komt het in de financiële problemen.
Iran heeft gedreigd de Straat van Hormuz af te sluiten als het tot oorlog komt het met Westen. Zo'n 40 procent van de olie die wereldwijd per schip vervoerd wordt, ruim een vijfde van de wereldwijde olieaanvoer, moet deze waterweg door om vanuit de Perzische Golf de wereldmarkt te kunnen bereiken.
Saoedi-Arabië zou meer olie door pijpleidingen die het schiereiland doorkruizen kunnen pompen terwijl de Verenigde Arabische Emiraten een pijpleiding klaarmaken die olie vanuit de Perzische Golf over land naar havens aan de Golf van Oman zou kunnen transporteren. Hiermee wordt echter maximaal een kwart van de olietransporten goedgemaakt. Een blokkade van de Straat van Hormuz zou voor de oliehandel een ramp betekenen. (Dan wel een kortstondige, immers, de Amerikaanse marine is nabij.)
Dat Saoedi-Arabië de Iraniërs provoceert is niet verwonderlijk. De twee landen zijn verwikkeld in een koude oorlog met als inzet hegemonie in de regio. Vorig jaar werd onthuld dat Iran plannen had gemaakt om de Saoedische ambassadeur in Washington om het leven te brengen. Saoedi-Arabië steunt de soennitische opstandelingen in Syrië -- het enige land in het Midden-Oosten dat aan Iran geallieerd is. De kans is groot dat wanneer Iran een kernwapen ontwikkeld het koninkrijk een dergelijke capaciteit zal trachten te vergaren.
Vanwege de embargo's heeft Iran steeds minder te verliezen. Een blokkade van de Straat van Hormuz zou Iraanse olie-exporten naar landen als China, India en Zuid-Korea onmogelijk maken maar blijkbaar maken de Saoediërs zich toch zorgen. Vandaar de waarschuwing van hun olieminister.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten