Saoedische prins voorspelt kernwapenwedloop

Geen categoriedec 08 2011, 19:00
Het voormalig hoofd van de Saoedische inlichtendienst waarschuwde afgelopen maandag dat zijn land een kernwapen zou kunnen proberen te vergaren als de Verenigde Staten er niet in slagen om het atoomprogramma van Iran een halt toe te brengen.
Prins Turki bin Faisal, die meer dan twintig jaar de geheime dienst van Saoedi-Arabië leidde voordat hij als ambassadeur naar de Verenigde Staten werd gestuurd, stelde tijdens een conferentie in Riyad dat het koninkrijk een verplichting had om diens bevolking "op alle mogelijke manieren" te beschermen. Daaronder viel "bezit van deze wapens," oftewel kernwapens, zei hij.
Turki trad enkele jaren geleden af als ambassadeur en spreekt sindsdien niet meer namens de Saoedische regering. Toch geeft zijn commentaar de zorgen van het olierijke koninkrijk weer. In de aan Amerika geallieerde landen in het Midden-Oosten groeit de zorg dat Washington onder het leiderschap van Barack Obama niet in staat zal zijn om te voorkomen dat Iran een kernwapen vergaart.
De Saoediërs verloren eerder dit jaar het vertrouwen in de Democratische president toen die zijn Egyptische collega Hosni Mubarak aanraad om af te treden. Met het wegvallen van Mubarak verloor Saoedi-Arabië een belangrijke bondgenoot. Egypte verkeert nu in politieke chaos. De opkomst van de Moslimbroederschap als voornaamste machtspartij naast het leger zal het in de toekomst voor Caïro lastiger maken om openlijk partij te kiezen voor Israël en de Verenigde Staten. Saoedi-Arabië staat er dus alleen voor.
Amerika heeft duidelijk belang bij een machtsbalans in de Perzische Golf. Grofweg een kwart van al de olie die het land gebruikt komt uit Saoedi-Arabië en de kleinere Golfstaten zoals Kuwait en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze landen vrezen allen Iraanse overheersing. Voordat de Islamitische Revolutie van 1979 de sjah uit Iran verjaagde was Iran de natuurlijke grootmacht van de regio. Sindsdien hebben de Verenigde Staten het Saoedische koninkrijk als hun voornaamste bondgenoot en pilaar van stabiliteit opgeworpen.
Andere Amerika-gezinde landen als Egypte en Turkije zullen niet kunnen achterblijven als Iran en Saoedi-Arabië beide een kernwapen vergaren. Op Turks grondgebied zijn reeds Amerikaanse kernwapens permanent gestationeerd maar het land bezit niet over een eigen kernapparaat. Zoals Egypte als Turkije zouden een kernprogramma op kunnen zetten, zogenaamd ter verdediging tegen Israël, nu nog de enige kernmacht in de regio, maar in werkelijkheid bedoeld om te voorkomen dat Iran een agressief buitenlands beleid met de dreiging van het gebruik van kernwapens kracht kan bijzetten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten